Gå til sidens hovedinnhold

– Vurder å la bilen stå om du opplever underkjølt regn i jula

Det oppfordrer NAF bilister som skal ut i julestria.

Foreløpig har veitrafikksentralen Øst ikke mottatt noen meldinger om at det skal være glatt på veiene i distriktet. Det opplyser trafikkoperatør Gry Solli.

Likevel kan det være lokale forskjeller.

Vakthavende i Berquist opplyser til Smaalenenes Avis at de allerede har strødd mye salt i håp om å få en rolig jul.

NAF oppfordrer til å la bilen stå om du opplever underkjølt regn i jula.

Vekslende vær

Været har vekslet mye i desember og vinteren har ikke fått ordentlig tak mange steder i landet. Da øker også faren for regn som fryser til is på bakken. Det er det vanskeligste føret å kjøre bil på.

– Er du usikker på å kjøre når det er ekstra glatt, vurder å la bilen stå når det er underkjølt regn, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

NAF minner om at det er utfordrende å kjøre bil når det er glatte veier, spesielt når det er underkjølt regn. Når regndråpene fryser til is med en gang de treffer bakken, blir hele veibanen dekket av et tynt islag.

– Møter du på underkjølt regn er det viktig å tilpasse farten – mer enn du tror. Jo høyere fart du har, dess vanskeligere blir det å takle bilen på glatt føre. Bremselengden øker også. Det gjelder å ta det veldig rolig. Det viktigste er å komme vel frem, ikke raskest mulig frem, råder Sødal.

Test veigrepet ditt

Det er veldig vanskelig å se det tynne islaget på veien. Derfor er det viktig å teste veigrepet, men pass på at det ikke er biler eller fotgjengere rett i nærheten av deg. Prøv å bremse noen ganger og kjenn på motstanden i rattet. Er det lite motstand i rattet, er det glatt.

– Det er vanskelig å oppdage dette vanskelige føret før det er for sent. Skulle du miste kontrollen, husk å ha begge hendene på rattet, brems alt du kan og styr som best du kan, sier Sødal.

Kommentarer til denne saken