Griper sjansen til å vise fram kjent 95-årings kunstverk under VM-dagene

FRAMSTILLER NORSK NATUR: Johanne Rüdiger fra Spydeberg forteller at Melby er opptatt av natur.

FRAMSTILLER NORSK NATUR: Johanne Rüdiger fra Spydeberg forteller at Melby er opptatt av natur. Foto:

14. august braker det løs på Mørk golfbane/Mørk gård, som i år er hovedarenaen for verdensmesterskapet (VM) i orientering. Spydeberg kunstforening fikk ideen om å bruke anledningen til en kunstutstilling.

DEL

SPYDEBERG: Fra 12.–17. august forventes det store folkemengder rundt omkring i Østfold på grunn av VM i orientering. Johanne Rüdiger fra Spydeberg benytter seg av sjansen til å vise fram kunstverkene til selveste Hanne Wewer Melby (95) fra Spydeberg.

– Jeg ble kjent med Hanne i forbindelse med hennes 90-års jubileum, da jeg var med i styret i Spydeberg kunstforening. Vi laget en utstilling for henne, hvor jeg oppdaget hvor mye kunst hun hadde laget. Etter det har jeg truffet henne nesten ukentlig, og det dukker stadig opp mer kunst jeg aldri har sett før, forteller Rüdiger.

Forelsket i norsk natur

Melby er opprinnelig fra Danmark. Da hun var på besøk i Norge, forelsket hun seg i naturen og bosatte seg i Spydeberg.

– Hun er mest kjent for grafikk, men hun drev også med kulltegninger, akttegninger, akvarell, oljemaleri og tresnitt. Det vi kommer til å tilby ute på arenaen er grafikk, sier hun.

Oppdaget av lærer

Kunstneren hadde ambisjoner om å ta over familiegården da hun var ung, men det passet seg ikke for damer på den tiden.

– Derfor utdannet hun seg som sykepleier og jobbet som det i mange år. Hun var fortsatt aktiv med kunst på sidelinjen, da hun tok tegnekurs på fritiden. En av lærerne på kurset oppdaget henne og ville ha henne som sin private elev på kunst- og håndverksskolen. I slutten av 40-årene tok hun utdannelse, og har siden den gang jobbet med kunst så lenge hun kunne, forteller Rüdiger.

(Saken fortsetter under bildet)

Nå skal bildene til Melby vises fram under VM-dagene på skjerm.

– Det var Aslaug Haugan, lederen for Spydeberg kunstforening, sin idé å lage en utstilling. Hun kontaktet meg, ettersom hun vet jeg markedsfører bildene til Hanne, og spurte om jeg hadde lyst til å ha utstillingen. Jeg takket ja, og ser frem til å bidra med show under dødtiden på arrangementet. Jeg ønsker at besøkende kan ta med seg et stykke norsk natur tilbake, forteller hun.

Beholder gamle priser

Kunstneren er relevant i sammenheng med verdensmesterskapet, siden bildene omhandler natur ifølge Rudiger.

– Hanne er ikke opptatt av penger, så hun holder sine gamle priser fra 80-tallet. Det vil si at prisnivået på utstillingen vil være fra 800–1800 kr, hvor én tredjedel av pengene går til leger uten grenser eller naturvern, sier hun.

95-åringen gleder seg til utstillingen, selv om hun ikke skal være der selv.

– Hanne er en ydmyk person, så hun synes det er mye stas rundt henne, men samtidig utrolig gøy. Hun kommer dessverre ikke på arenaen ettersom hun bor i Oslo, men gleder seg til å få se bilder derfra, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Utstillingen på arenaen foregår så lenge det er folk der.

– Det blir også utstilling på Spydeberg Prestegård fra klokken tolv til tre under VM-dagene, i tillegg til at det arrangeres utstilling fra lokale kunstnere på Fjellheim i Spydeberg fra klokken tre til seks, forteller Rüdiger.

Artikkeltags