Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Hvordan kan billig forbrukslån hjelpe økonomien?

Annonsørinnhold i samarbeid med

Økonomiekspert Eivind Dahl Ringard i Nettavisen Lånehjelpen gir deg den informasjonen du trenger å vite om hvordan billig forbrukslån kan hjelpe økonomien din.

De fleste er vanligvis enige om at lån bør være siste utvei som kun brukes dersom man ikke har anledning til å spare opp pengene på forhånd. Forbrukslån er en av de typene lån som ofte får dårlig omtale. Dette kommer kanskje til dels av at navnet på lånet tilsier at folk bruker lånet til å finansiere et høyere forbruk enn det de egentlig har råd til.

Siden forbrukslån ikke krever at låntakeren stiller sikkerhet for lånet betyr dette at lånet fra bankens side har høyere risiko, noe som viser igjen i rentene. Forbrukslån er også en mye raskere type lån å søke om i forhold til for eksempel et boliglån.

Det er mange som bør tenke seg om nøye før de tar opp et forbrukslån, men denne artikkelen tar for seg noen forskjellige situasjoner der det faktisk kan lønne seg økonomisk å ta opp et forbrukslån.      

Økonomiekspert Eivind Dahl Ringard i Nettavisen Lånehjelpen.

Refinansiere dyre smålån

Smålån er jo ikke så store, og kan se uskyldige ut i det øyeblikket man tar opp lånet, og man planlegger som regel å betale det tilbake riktig så fort. I realiteten kan det ofte hende at tilbakebetalingen går litt tregere enn planlagt. Grunnen til at man tar opp lån er jo ofte i utgangspunktet at økonomien allerede er litt stram. Da skjer det fort at smålån ender opp med å ta litt lengre tid å betale tilbake, og koster dermed ofte mye mer enn det man hadde planlagt.

Smålån er ikke laget for å betales tilbake over lengre tid. Utlåneren har høye administrasjonskostnader i forhold til størrelsen av lånet som skal dekkes. Derfor har de ofte høye renter. Forbrukslån er som oftest større enn smålån, og er designet for å betales tilbake over tid. Dette gjør at utlåneren kan spre administrasjonskostnadene over tid, noe som fører til et billigere lån som gjerne passer for refinansiering av dyrere smålån.

I realiteten betyr dette at du bruker et billigere lån til å betale ned flere dyrere lån umiddelbart. Dette kan du spare penger på både på kort sikt og lang sikt gjennom lavere renter og ved at du bare trenger å betale månedlige administrasjonsgebyrer for ett lån i stedet for flere smålån.

Starte bedrift

Når du starter egen bedrift koster det ofte dobbelt så mye som du hadde planlagt i utgangspunktet. Det vanskeligste er som regel i oppstartsfasen. Det er da, før man har begynt med å tjene penger at man trenger finansieringen mest. Dessverre er det også i denne fasen at de fleste oppstarts bedrifter må gi opp, ofte på grunn av at de slipper opp for penger.

Det er også i oppstartsfasen, før bedriften har bevist hva den er god for, at det er vanskeligst å finne ekstern finansiering. Dersom man finner ekstern finansiering forventes det også veldig ofte av investoren at du som grunder selv også har gått inn med egne penger slik at du har noe å tape dersom ting går galt og du må gi opp. Dette virker i praksis som en slags sikkerhet for investoren.

Dersom du har en god forretningsplan og ikke har anledning til å få tak i annen ekstern finansiering, eller dersom du trenger å investere selv for at andre eksterne investorer skal bli med og investere, kan en ordning være å finansiere forretningen med et forbrukslån i starten.

Bruk av forbrukslån for investering og oppstart av bedrift er relativt vanlig i Norge, og det kan være en god løsning for å realisere drømmen din dersom andre alternativer ikke er tilgjengelige. Dersom planene dine går i boks kan dette vise seg å være en god investering som gir avkastning både økonomisk så vel som i form av økt arbeidsglede.

Før man hiver seg utpå og låner er det verdt å tenke seg godt om og forsikre seg om at man virkelig er klar for utfordringen. Dersom man ender med å gi opp og taper investeringen er det ofte mye penger man ender opp med å måtte betale tilbake over lang tid.

Utgifter som vokser med tiden

Det finnes mange utgifter man ikke kan unngå. Noen av disse utgiftene er slik at desto lenger man venter med dem desto dyrere blir det ettersom situasjonen forverres. Utgifter av denne typen er det ofte lurt å ta tak i så tidlig som mulig slik at situasjonen ikke får anledning til å forverre seg.

Et eksempel på denne typen utgift kan være tannlegeregninger. En tannlegeregning kan ofte være en dyr affære, men dersom man utsetter ting forverres ofte situasjonen ytterligere, og til slutt ender man opp med en enda mye dyrere situasjon enn man i utgangspunktet hadde å stri med. I verste fall kan man også ende opp med smerter og problemer som gjør det vanskelig å gjøre jobben sin skikkelig, som igjen kan gå utover inntektsgrunnlaget vårt. Med denne typen utgifter kan det ofte være lurt å “ta ondet ved roten” og få rotfyllingen unnagjort før ting blir verre og dyrere.

Et annet typisk eksempel på denne typen utgifter er kritiske reparasjoner på bosted. Dersom man for eksempel har en lekkasje i huset kan det være dyrt, men dersom man tar utgiften så snart man blir klar over problemet er det som oftest mye billigere enn om man venter. Dersom man utsetter reparasjonene kan man få diverse råte og frostskader som kan ende opp med å bli mye dyrere å reparere enn lekkasjen det startet med.

Reparasjon av bil er en annen utgift som ofte ikke bør utsettes. Dersom man utsetter servicen av bilen kan ting fort gå galt, og da taper bilen seg i verdi. For ikke å snakke om at service av bilen også har med sikkerheten å gjøre, så dette handler om mer enn bare økonomi.

Boutgifter

Dersom man leier bolig er dette en ren utgift som ikke gir avkastning i det hele tatt. I mange tilfeller kan man, for omtrent den samme månedlige kostnaden kjøpe seg et bosted. Da omgjør du boligutgiften din til en investering.

Problemet mange nordmenn opplever i dag er at de ikke har nok oppsparte midler til å finansiere egenandelen på lånet. Dette er spesielt situasjonen for mange unge som starter i karrieren sin. Levekostnadene i Norge er høye, og det er altfor mye som går bort i skatter og avgifter, noe som gjør det vanskelig for mange å spare.

Resultatet er at mange kommer inn i en ond sirkel der de fortsetter å leie fordi de rett og slett ikke får spart opp nok midler til egenandel på lånet, og dermed ikke ender opp med å bygge seg opp verdier i eiendom. Dersom man ikke eier går man også glipp av fordeler fra verdiøkninger i boligmarkedet.

I Norge har mange i det siste benyttet seg av forbrukslån for å dekke kravet for egenandel i boliglånet. Dette kan være en bedre ordning enn å vente med å kjøpe. Det man skal passe seg litt for er å ende opp i en situasjon der de månedlige betalingene er vesentlig høyere enn det man ellers ville ha brukt på husleie dersom man ikke har råd til det. Husk at forandringer kan skje i den økonomiske situasjonen din, eller i renten, og da kan et huslån fort bli en tung byrde dersom inntekten plutselig reduseres drastisk.

Unngå å betale for mye

Dersom du vurderer å ta opp forbrukslån bør du sjekke tilbudene i markedet og sammenligne. Søk gjerne om flere lån for å se hvem som kan gi deg det beste tilbudet. Lånehjelpen, som Mediehuset Nettavisen står bak, legger til rette for at brukere skal kunne finne informasjon om og søke på en mengde lån på ett og samme sted. Fordelen med dette er at du lettere kan sammenligne forskjellige lånetilbud for å ta en informert avgjørelse med tanke på hvilket lån som passer best med dine behov. Husk alltid at et lån er en investering du må leve med en tid fremover, så det er verdt å ta seg litt tid å sjekke hva som tilbys.  

Eff. Rente 16,24%, 65.000,- O/5 år, etabl. Geb. 900,- Totalt: 93.068,-

Del artikkelen på Facebook