Annonsørinnhold fra Smaalenenes Avis

Hva er dette?

Derfor er lokalavisa viktig: – Den skaper stolthet og identitet

Fra vakre turperler til stille vann, fra Momarken til Østfoldbadet, fra kraftverk til næringsliv. Vårt nærmiljø er en skjønn forening av det landlige og det urbane og en haug med flotte mennesker. Vi har snakket med noen av disse om verdien av et lokalsamfunn og lokalavisas rolle i nærmiljøet.

Annonsørinnhold fra

– Jeg husker jeg møtte på avisbudene til Smaalenenes Avis på vei hjem fra skolen da jeg var liten. Den gang var det ettermiddagsavis, og mange ungdommer i Indre Østfold hadde sitt første møte med arbeidslivet som avisbud for lokalavisa, mimrer Erik Unaas når vi møter han i Askim en kveld i september. 

FORTSATT GLAD I PAPIRAVIS: Erik Unaas sier han sjekker lokalavisen på nett opp til ti ganger daglig, men han er fortsatt glad i papiravisen. – Jeg har alltid en bunke med aviser liggende hjemme. Ingen kan kastes før de er lest, forteller han.

Selv ble Erik "hentet" til Smaalenens Avis i 1976 fra den lokale speideravisa for å dekke NM i friidrett.

– Jeg begynte tidlig i speideren, men var ikke særlig god verken på knuter eller på å bygge gapahuker. Skriving likte jeg derimot, så lederne fikk meg til å lage speideravis. Det var bare tilfeldig at redaktøren oppdaget meg der.

Det har blitt mange avisoppslag på Erik siden den gang, først som journalist, senere på flere andre arenaer. Han mener lokalavisen er noe av det viktigste vi har i et lokalsamfunn.

– Den skal skape stolthet og identitet, sette dagsorden og lede an i debatter. Dessuten må den fortelle de gode historiene fra Indre Østfold-området, om enkeltmenneskene, om næringslivet, om lag og foreninger, og frivilligheten vi har her i Indre. Den er unik.

SE DENNE SJARMERENDE VIDEOEN MED MASSE LOKALE FOLK:


– Vi trenger lokalavisa!

Nina Kjoshagen fra Askim er glad for at Smaalenenes Avis er raske på ballen slik at det alltid er ferske nyheter i appen. Hun innrømmer også at hun er glad i å lese noe så hverdagslig som eiendomsoverdragelser.


TETT PÅ: Nina har alltid vært glad i å lese lokalavisen. Hun liker at nyhetene er nære og helt tett på menneskene som bor i området.

TETT PÅ: Nina har alltid vært glad i å lese lokalavisen. Hun liker at nyhetene er nære og helt tett på menneskene som bor i området.

– Ja, vi bor jo i en region hvor alle kjenner alle, så det er litt ekstra gøy å se hvem som flytter hit og dit, ler Nina og legger til:

– Vi trenger en lokalavis som forteller oss om hvordan vi har det og hva som foregår rundt oss, den er kjempeviktig!

SE VIDEO I TOPPEN AV ARTIKKELEN OM LOKALAVISENS BETYDNING

– Vi er jo litt nysgjerrig på hva nabo'n driver med

Nærmiljøet er viktig for oss. Vi bryr oss om hva som skjer der vi er. Hva skjer i byen vår, med skolene, barnehagene, sykehjemmene? Vi bryr oss om idrettsutøverne, om den lokale artisten, boligutbygging, kommunesammenslåing, og konsekvenser av politiske vedtak. 

FØRSTE MØTE MED LOKALAVIS: Racerbilfører Stian Sørlie husker godt sitt første møte med lokalavisa: – Vi var en gjeng som kjørte go-kart, og lokalavisa kom for å lage en samlesak om oss. Det var stort når klassekompiser så bilde av meg i avisa dagen etter.

Når en pandemi rammer landet, sirenene uler, eller helikopterne surrer over hodene på oss, trigger det en nysgjerrighet og et informasjonsbehov hos mange. Hva skjer nå? Og hvordan påvirker det som skjer meg? 

Da er det lokalavisen vi søker til.

Stian Sørlie fra Spydeberg sjekker appen til Smaalenenes Avis flere ganger daglig - for å holde seg oppdatert:

– Vi er jo alltid nysgjerrig på hva nabo'n driver med, og det er jo lokalavisa ofte flinke til å dekke. Jeg er også opptatt av at lokalavisa er samfunnskritisk og at den finner plass til både sport og kultur. Suksesshistorier fra enkeltpersoner og næringsliv fortjener også plass, sier Sørlie.

Digital satsing, men fortsatt fyldig papiravis

Smaalenenes Avis har nettopp gjort sin største endring på over 30 år. Papirutgaven kommer nå i postkassen kun tre dager i uken - tirsdag, torsdag og lørdag. 

– Vi har stor respekt og forståelse for at endringene påvirker folks rutiner rundt avislesing, men lesevanene har endret seg raskt de siste årene. I dag er åtte av ti lesere digitale, forteller ansvarlig redaktør Jarle Bentzen.

Han lover at selv om vi får avisen sjeldnere i postkassen, så blir den med oss videre. Og den blir fyldigere de dagene den kommer ut.

– Men papir kan ikke konkurrere med nettet hvor vi når leserne direkte der de er, når det skjer, legger han til.

DIGITALISERING HAR SKUTT FART: Ansvarlig redaktør i Smaalenenes Avis, Jarle Bentzen, kan fortelle at digitaliseringen av avisen har skutt fart de siste årene, og de har merket en stor pågang av digitale abonnenter etter at covid-19 kom. – Folk har et behov for å bli informert raskt i dag.

Hva er ambisjonene til Smaalenenes Avis framover?

 – Smaalenenes Avis kjenner Indre Østfold, og vi er opptatt av nærmiljøet vårt. Vi skal være tett på det som skjer innenfor Indre Østfoldingers bevegelsesradius, vi skal informere og stille de kritiske spørsmålene på vegne av folket. Vi er en region med stort potensiale. Nærheten til Oslo og Sverige gjør oss til et attraktivt sted å bo og drive næring, og vi skal følge utviklingen nøye og fortelle historiene fra vårt område. 

Som tre-dagers avis blir helgeavisen også fyldigere.

– Alle skal kunne nyte lørdagsfrokosten med rykende, ferske helgereportasjer fra Indre Østfold.

SE VIDEO I TOPPEN AV ARTIKKELEN OM LOKALAVISENS BETYDNING

Del artikkelen på Facebook