Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Slik kan du glede andre i julen

Her blir det juletre med mening!

Denne julen er det mange måter å glede andre på i Askim - enten du vil gi gaver, penger, bakst eller litt av tiden din.

Dette er juletre med mening

1. Hent et hjertekort på juletreet. Der vil du se hvilken gave noen ønsker seg.

2. Ta med hjertekortet til en butikk.

3. Lever gaven uinnpakket sammen med hjertekortet til Askim Frivilligsentral.

4. "Gode Naboer" pakker inn gaven og leverer til riktig sted.


Det er viktig at kortet leveres inn til oss sammen med gaven slik at Gode Naboer kan finne tilbake til nummeret på kortet.

1. Juletre med mening

I år får juletreet på torget en langt viktigere rolle enn å skape julestemning. Treet har blitt et juletre med mening.

– I julen får vi stadig henvendelser fra folk som vil gi gaver til de som ikke har råd til å kjøpe til barna sine, forteller Lill Pedersen fra Askim Frivillighetssentral.

Dermed kom idéen om juletre med mening. Bak prosjektet står Askimbyen, Askim Frivillighetssentral, Røde Kors, Askim kommune, Askim menighet, Home-Start, Frelsesarmeen og Kirkekroa, som sammen utgjør fellesskapet "Gode naboer".

– Tanken er at man skal oppsøke treet, hente en lapp, for så å handle det som står på lappen og levere gaven til oss. Vi tar den videre til barnet som har ønsket seg gaven, sier Pedersen fra Frivillighetssentralen.

Initiativtagerne aner ikke hva de kan forvente av ønsker. Da Larvik Røde Kors hadde de juletre med mening i fjor, var 1200-1300 barn og unge fra 0 og til 18 år registrert. På hver lapp sto det ett til tre ønsker, og i god tid til julaften var alle lappene hentet ned fra treet.

– Med juletreet blir det personlig og barna får det de ønsker seg. Flere familier som tok med barn og barnebarn for å levere gavene til oss, og noen ungdommer ba foreldrene om færre gaver, fordi de ville gi bort flere, forteller Monica Ljusnes i Larvik Røde Kors.

I Askim har prosjektet blitt planlagt det siste året. Gode naboer-fellesskapet har kartlagt behovet lokalt og blant annet fortalt om juletre med mening på skolene, helsestasjonen og hos barnevernet.

– Denne prosessen er helt taushetsbelagt og hvert barn er anonymisert bak et tall. For barnet som mottar gaven skal det oppleves som en helt vanlig gave, barnet får ikke vite at det har vært en gave som er donert. Derfor tar vi også jobben med å pakke inn alle gavene selv, forklarer Pedersen hos Askim Frivillighetssentral.

Lines Blomster med Line Schi i spissen, bidrar hvert år med blomster til julaftenfeiringen. Middagsgjestene får med seg en blomst hver etter selskapets slutt.

2. Julaftenfeiringen i Frivillighetens hus

Askim Frivillighetssentral og Askim menighet har de siste 13 årene arrangert julefeiring. I år, som tidligere, blir det en hyggelig feiring fra klokka 17-21 på Frivillighetens Hus i Parkveien 1.

– Dette er et gratistilbud som vi ser mange benytter seg av. Vi har unge, gamle og barnefamilier. Blant annet har vi noen eldre uten familie i Indre, som heller vil være i nærmiljøet enn å måtte reise langt avgårde, påpeker Lill Pedersen.

Pedersen trekker frem at sponsorene muliggjør hele arrangementet. Blant annet sponser Smaalenenes Hotel all mat til over 50 gjester og Lines Blomster leverer flotte juleblomster, som senere gis til gjestene. Askim Frukt- og Bærpresseri stiller med deilig juice og saft.

Har du som privatperson lyst til å bidra, men ikke har tid til å være frivillig på selve julekvelden, kan du delta på andre måter.

– Man kan levere inn bakst eller man kan bidra med pengedonasjoner. Vi trenger også frivillig innsats i forkant, for eksempel til å dekke bord eller hente mat og drikke til lokalet. Uansett hva du kunne tenke deg å bidra med, er det bare å ta kontakt med oss på Askim Frivillighetssentral, forteller Lill Pedersen.

Ønsker du å melde deg på julaftenfeiringen eller å bidra til festen?

Ta kontakt med Askim Frivilligsentral på 69 88 47 11 eller post@askim.frivilligsentral.no

eller Askim menighet 69 68 14 40 eller Solfrid.habte-sonsteby@askimkirke.no

3. Bli med i Home-Start

Hos Home-Start Familiekontakten er det ikke bare frivillig innsats som ønskes. De vil gjerne komme i kontakt med familier som har behov for hjelp i ulik grad.

– Hvem som helst kan ta kontakt med oss. Kriteriet er at man har minst ett barn under skolealder, forteller Ragnhild Nygård Søby og utdyper:

– Kanskje går ikke tiden opp, økonomien er trang eller du bare er veldig sliten fordi du har flere barn i forskjellig alder som krever ulikt av deg. Da trenger man kanskje et ekstra fang, en som bidrar litt ekstra. Den frivillige blir en positiv støtteperson, som kan være der for deg som voksen også.

Frivillig Anne Karin, Home Start-koordinator Ragnhild og frivillig Pakawan.

Om man ønsker å bidra med tiden sin som frivillig, får man først delta på et forberedende kurs over åtte uker. Her lærer man mer om blant annet taushetsplikt og om de forskjellige hjelpetiltakene som finnes i kommunen. Samtidig er det forberedende for det å komme hjem til noen som har bedt om hjelp, for å kunne være en god støtteperson. Det øker kommunikasjonsferdighetene og bidrar til økt refleksjon.

– Dette blir også en fin måte for Home-Start å bli kjent med de frivillige, for så å sende den frivillige til et hjem hvor deres egenskaper passer best. Vi ønsker at de frivillige enten jobber med barn eller har barn selv, og alle som er frivillige hos oss må levere en godkjent vandelsattest, på lik linje med alle andre som jobber med barn.

Ønsker du å få hjelp av Home-Start, eller melde deg som frivillig?

Kontakt Ragnhild på telefon 47 97 25 89 eller post@homestartaskim.no

Redaksjonen i Smaalenenes Avis har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet