Ulf Kolstad, leder i Askim historielag, skriver i et brev til Indre Østfold kommune at laget har tatt opp saken om maleriet igjen. For ønsket er å kjøpe bildet som viser kampene ved Fossum bru i 1940. Det heter «Kampen ved Fossum».

Det står nå som en del av «Roseslottet» i Oslo, men er tilgjengelig fra januar 2026, skriver han.

Egen Fossum-gruppe

Kolstad er en del av Fossumgruppen i historielaget. Med i den er også Ole Røed og Ole Løken i styret i laget. Den siste måneden har de jobbet med å blåse liv i planene om å kjøpe maleriet av Vebjørn Sand. Det er en videreføring av arbeidet som daværende Askim-ordfører Thor Hals (H) startet i 2019. I 2021 strandet planene.

– Jeg forsøkte å få en forening eller klubb til å ta ansvaret for å få bildet som viser lokal krigshistorie, til Askim. Men de syntes da at det ble for stort ansvar. Derfor er jeg veldig glad for at Ulf Kolstad og historielaget når tar tak i dette, roser han.

(Saken fortsetter under bildet)

Gode støttespillere

Nå har som sagt gutta i Fossumgruppen tatt tak. Med seg på laget har de Askim Mekaniske Verksted as, med daglig leder Jens Mellquist i spissen. Firmaet har produsert alle installasjonene i «Roseslottet» i Oslo – hvor maleriet med motiv fra Askim står. Verkstedet skal lage rammen, overbygget og informasjonstavlen som maleriet planlegges satt inn i ved Fossum.

Historielaget har også sikret seg Maskin og Utemiljø as ved Tore D. Carlsen som samarbeidspartner. Firmaet skal stå for jobben med å plassere det i nærheten av krigsminnesmerket ved Fossum – med utsikt over den gamle brua og området hvor kampene skjedde. Det skal også settes opp en mur foran dette for å skjerme det mot blant annet snøbrøyting.

Både Jens Mellquist og Tore D. Carlsen sier det er en ære å bistå historielaget i denne saken.

– Gjør dere arbeidet gratis?

– Nei, men til en snill pris, forsikrer begge.

Firmaet Jens Mellquist leder har produsert skulpturene i «Roseslottet» og får ikke fullrost samarbeidet med familien Sand.

Har en plan

UIf Kolstad forteller at Fossumgruppen i historielaget har en plan. Først må de sikre seg maleriet som kunstner Vebjørn Sand har tilbudt laget å kjøpe for 1,5 millioner kroner.

– Så må vi kontakte kommunen for å få tillatelse til å sette det på kommunal grunn. Deretter må vi få et pristilbud fra Askim Mekaniske Verksted as og Maskin og Utemiljø as. Så må vi søke penger til å kjøpe maleriet og betale for arbeidene med overbygg, informasjonstavle og montering av det tre ganger fire meter store bildet. Vi må kontakte lokalt næringsliv og sponsorer, sier Ulf Kolstad som mener dette bildet vil være en flott måte å ære de falne soldatene på.

(Saken fortsetter under bildet)

Kolstad ber nå kommunen ta stilling til saken. Thor Hals regner med at det vil gå bra.

– Tror du kommunen lar historielaget sette opp bildet på kommunal grunn ved Fossum?

– Jeg tviler på at noen vil sette seg på bakbeina. Tvert imot, vil det nok anses som et positivt tilskudd, mener Hals.

Tilsvarende prosjekt i Nybergsund

Kunstner Vebjørn Sand er veldig begeistret for planene Askim Historilag har for maleriet hans.

– Det er en måte å levendegjøre historien på og vise det dramatiske som skjedde ved Fossum bru. Jeg har et tilsvarende prosjekt ved Nybergsund som åpnes 8. mai. Der har jeg malt Haakon VII som sammen med regjeringen flykter gjennom skogen mens de blir beskutt av tyskerne. I Nybergsund har kommunen og en lokal bank vært sponsorer til bildet som skal stå ute i skogen, forteller Sand. Han har planer om å invitere representanter fra Askim historielag til denne åpningen.

– Er det du selv som står som selger av maleriet?

– Ja, det er det. Pengene bruker jeg til å betale gjelden knyttet til oppbyggingen av «Roseslottet», opplyser han.

– Historielaget sier du skal male en ny versjon av «Kampen ved Fossum.»

– Det stemmer. Jeg har kjøpt inn materialene jeg trenger slik at bildet kan males slik at det kan bevares like godt som det som står i «Roseslottet», sier han.

Vebjørn Sand var lørdag ettermiddag på besøk i Askim for å vise frem kunsten sin og møte lokalbefolkningen. Vi fikk en prat med kunstneren selv.