Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha bredbånd til alle innbyggerne lynraskt: – Må føle at de får igjen noe for eiendomsskatten

Det er god fart i utbyggingen av bredbånd i Marker. Likevel vil krefter i det politiske miljøet nå doble kommunens innsats for å lande prosjektet fortest mulig.

For abonnenter

Det er Marker Høyre som foreslår å øke kommunens bevilgning fra 2 millioner til 4 millioner kroner. Forslaget vil bli lagt fram under kommunestyrets behandling av saken om fiberutbygging tirsdag.

I formannskapsmøtet nylig ble det orientert om fremdriften. Både i Ørje sentrum og i den sørlige delen av kommunen (Øymark) har utbyggingen av fiber kommet langt, med bidrag fra ulike utbyggere.

Et område sørover mot Buer og Rørvik, på østsiden av Øymarksjøen, står for tur.

Det samme gjelder den nordlige delen (Rødenes), hvor håpet er å få på plass det nye bredbåndsnettet i løpet av året.

LES OGSÅ: Nå har hele grenda superraskt bredbånd: – Trodde ikke vi skulle få det før om ti år

Blant annet ble opprettelsen av grendelag nevnt som en god og effektiv måte å organisere seg på lokalt for å få fullført bredbåndutbyggingen på bygda. En slik organisering ble en suksess og sørget for rask utbygging i Stikle-området i fjor, ble det opplyst.

Debatten munnet ut i et enstemmig vedtak i tråd med rådmannens innstilling: «Det bevilges 2 millioner kroner til forsering av utbygging av fibernett i Marker. Kommunens andel er å betrakte som et anleggsbidrag og må derfor dekkes over driftsbudsjettet.»

Kostnaden skal dekkes av disposisjonsfondet, kommunens sparegris, som ifølge regnskapet for 2020 er oppe i cirka 67 millioner kroner.

LES OGSÅ: Jørn og mange andre kan få nytt bredbånd: – Har stått høyt på ønskelisten lenge

Vil ha hånden på rattet

Men Marker Høyre vil gi enda mer gass. Gruppeleder Kenneth Sirevåg var inne på dette under formannskapsmøtet:

– Hva om Marker kommune har hånda litt på rattet? Skal vi få til dette nå synes jeg vi skal gå litt «all in». Skal vi ta krafttaket og få dette på plass, sa han.

I forkant av tirsdagens kommunestyremøte utdyper Sirevåg for Smaalenenes Avis hvorfor partiet nå vil doble kommunens innsats:

– Vi vil ha fortgang i utbyggingen av fiber til alle innbyggerne i Marker kommune. Vi opplever i dag hvor sårbare vi er under denne pandemien vi er midt inne i; elever sitter hjemme med nettundervisning, arbeidstakere er på hjemmekontor, landbruket bruker datateknologi i større grad enn før, og flere og flere streamer i mye større grad nå enn for eksempel for fem år siden. Fellesnevneren er nettilgang, sier Sirevåg.

Betalt for eiendomsskatten

Dette må det gjøres noe med i et større tempo enn dagens, mener Høyre. Partiet synes 2 millioner kroner i kommunalt bidrag er for lite til å få fortgang i prosessen, samtidig som det er stor enighet om at det er viktig å ha kontinuitet i utbyggingen.

– Nå har innbyggerne betalt inn eiendomsskatt til kommunen i mange år, og ved å øke denne bevilgningen til fiber vil innbyggerne føle at de får litt igjen for den skatten de har betalt. Marker Høyre er også klar på at det kan trenges mer penger enn 4 millioner for å nå målet om fiber til alle i Marker, og at vi bør bevilge mer penger til dette i de neste årenes budsjett. Fiber til alle innbyggerne er en av de tingene som må på plass, fortest mulig, understreker Kenneth Sirevåg.

Høyres forslag til kommunestyret er: «Det bevilges 4 millioner kroner til en mer effektiv utbygging av fibernett i Marker kommune. Det forutsettes at formannskapet blir løpende orientert om status i utbyggingen av fibernettet. Kommunens andel er å betrakte som et anleggsbidrag og må derfor dekkes over driftsbudsjettet. Beløpet dekkes av disposisjonsfond.»

LES OGSÅ: Nå blir det fart i bredbåndutbyggingen: – Nettet har vært helt i steinalderen

Grendelag kan fullføre utbyggingen

Dan-Ove Moberget har holdt i bredbåndutbyggingen fra kommunens side. Han synes bare det er positivt om politikerne vedtar å øke innsatsen ytterligere. Samtidig er han svært opptatt av at det nå blir opprettet lokale grendelag for å få fiberutbyggingen i havn ute på bygda.

– Det er nok måten å organisere dette på for å få bygd ut fortest mulig, sier Moberget.

Både GP Dataservice i Halden og Skiptvet Digital har vunnet anbud for utbygging av bredbånd i Rødenes.

Kjartan Eg Lodden, daglig leder i Skiptvet Digital, bekrefter overfor Smaalenenes Avis at de skal bygge fiber i Opsahlveien, nordøst i Marker, og at de er i gang med noen forarbeider til dette.

Kommentarer til denne saken