Fredriksstad Blad: – Vi har hatt tre pasienter fra Rudskogen i løpet av helgen. Det har vært rolig der i flere år, så vi synes det er urovekkende at trenden har snudd.

Det sier Ann Helen Lomsdalen, leder ved overgrepsmottaket i Fredrikstad, etter en helg med flere hendelser under Gatebil-arrangementet på Rudskogen.

– Vi vet ikke hvor mange hendelser det har vært, men vi vet at det ofte er store mørketall.

Bekymret for utviklingen

Hun forteller at de tidligere alltid hadde overgrepspasienter innom etter en helg med store arrangementer.

– Det ble veldig mye bedre, men nå er jeg bekymret for utviklingen etter at ting har ligget brakk en stund på grunn av pandemien.

– Vi ser at det dessverre har skjedd en endring.

Ingen av de tre som ble utsatt for overgrep i helgen er hjemmeboende i Østfold. Lomsdalen tror særlig det kan være en ekstra belastning for de fornærmede.

– De kommer til oss på natten og vil helst ikke sove hos oss, men bor langt unna og har derfor vanskeligheter med å reise hjem. Det er ille at de da blir fraktet tilbake til åstedet for å sove der, siden det er der de har noen de kjenner, sier hun.

– Ikke gå alene

Lomsdalen forstår at det kan være utfordrende å holde oversikt over alle til enhver tid, men ønsker likevel å komme med en advarsel til kommende arrangementsdeltagere.

– Man må tenke seg litt om. Ikke gå i skogen alene for å tisse, og hold deg alltid sammen med noen, sier hun.

– Samtidig bør foreldre eller andre pårørende også ta en prat med ungdommene om at de bør ta noen forholdsregler. I tillegg må arrangørene ha i bakhodet at slike ting kan skje.

Rekordmange overgrep i juni

Samtidig er hun opptatt av å rose frivillige som er til stede på festivalen.

– «Englevaktene» som jobber frivillig gjør en kjempeinnsats. Jeg håper de blir verdsatt av arrangørene, sier hun.

I forrige uke sa Lomsdalen til Fredriksstad Blad at de hadde rekordmange overgrep i juni, og at juli har startet enda verre.

– Vi frykter dette skal fortsette hele sommeren. Det virker som at veldig mange har åpnet alle sluser og skal ta igjen for alt de har gått glipp av under pandemien, sa hun da.

FB har vært i kontakt med leder av Gatebil, Hans Jørgen Andersson. Han er klar over situasjonen, men henviser til politiet for ytterligere kommentar.