Turtips i helgen: Gå på beversafari langs Mysenelva

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå er sjansen stor for å se beveren boltre seg i Mysenelva.

DEL

MYSEN: Så å si hver kveld den siste uken er beveren blitt observert av turgåere på Helsestien. Flere ganger har den brune gnageren svømt ved siden av folk på turstien som slynger seg helt inntil elva.

LES OGSÅ: Vil frede beverne som herjer langs populær turvei

Torsdag kveld var det ikke bare én bever å se, men to. Den ene satt på elvebredden og tygde på en kvist, mens den andre svømte målrettet forbi på jakt etter flere greiner å gnage på. Hvis disse to er et par, vil de trolig holde sammen i mange år. Beveren lever i familiegrupper, som også kan omfatte unger fra tidligere år. Vanligvis får et beverpar kun to unger om våren.

LES OGSÅ: Beveren skaper trøbbel for dugnadsgjengen – her har et tre falt over stien

Beveren er mest aktiv om natten. Beverparet i Mysenelva ble filmet ved 21-tiden om kvelden. Du bør derfor legge ut på tur idet mørket faller på, for å få øye på gnageren med den store, flate halen. En europeisk bever veier forresten rundt 20 kilo, så den er definitivt ingen småtass.

Sporene etter beverens herjinger langs Mysenelva er derimot godt synlige, både i dagslys og tussmørke. De siste månedene har beverne gått løs på flere titalls digre løvtrær, gjerne osp. Tidligere denne uken måtte ildsjelene i Mysenelvas Venner fjerne ei stor osp som beverne hadde satt tennene i.

LES OGSÅ: Snart kan du jakte på denne krabaten i hele kommunen

Politikerne i Eidsberg vedtok for øvrig i fjor å frede beverne som lever mellom Susebakkefossen og Spinnerifossen i Mysenelva.

Skal du på beversafari i helgen? Tips oss gjerne om du får en vill og artig opplevelse med gnageren som nærmest var utryddet i Norge for 100 år siden.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken