Gå til sidens hovedinnhold

«Vi sløser ikke i Mysen»

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Innbygger og politiker Bjørn Ring Opjordsmoen fra Spydeberg (MDG) har på smaalenene.no et leserbrev med en tittel som både provoserer og overrasker mange.

Det sløses ikke i Eidsberg kommune, ei heller i byutviklingsprosjektene. Kommunen har en nøktern og sunn økonomi, overskudd på driften siden 2011 og lavere gjeld enn de fleste sammenliknbare kommuner.

Et bad, som skal erstatte Festiviteten bad fra 1960, har vært prioritert i de politiske partiprogram og vært under planlegging i mer enn 10 år.

Finansieringen er tydelig. Jo, det dreier seg om store summer knyttet til investeringer i offentlige bygg i dag. Også for svømmehaller med kvalitet og levetid.

Budsjettet for Mysenbadet er på cirka 150 millioner kroner, og finansieres grovt sett slik:

  • 1/3 i spillemidler og mva-refusjon
  • 1/3 fra Eidsberg kommunes eiendomssalgsfond
  • 1/3 fra Eidsberg kommunes eiendomsskatt 2017-2019.

Hvor skal Eidsbergs fond benyttes? Det er ikke slik at innbyggerne i den nye Indre Østfold kommune skal ut med store beløp eller ta opp lån for å bygge bad i Mysen. Flertallet i Eidsberg kommunestyre tok høsten 2016, da de trodde de ble stående alene utenfor en ny kommune i vest, en krevende beslutning om en tidsbegrenset eiendomsskatt på boliger. For å kunne gjøre nødvendige investeringer og vedlikehold, bl.a. på kirkene, Høytorp, Måsan, sentrum og et nytt bad.

Mener Opjordsmoen at disse pengene nå skal brukes til noe helt annet?

Også et byutviklingsprosjekt. Mysen er en av to byer i den nye kommunen. Med en tydelig, vedtatt langsiktig visjon om å bli «Østlandets mest attraktive småby». Mysenbadet midt i sentrum er en viktig del av denne satsingen, og vil også være en viktig, integrert del i en framtidig sentrumsskole, Mortenstua inkludert og bypark.

Eneste by i Norge uten svømmebasseng. Akkurat i dag er Mysen faktisk den eneste byen i Norge uten svømmebasseng – og Eidsberg eneste kommunen i dagens Indre Østfold. Både Hobøl, Spydeberg og Trøgstad har sine lokale opplæringsbasseng (Askim også på Rom).

Det er krav til lokal svømmeopplæring, Mysen har en meget aktiv svømmeklubb – og det medfører ganske store kostnader med busser og ekstra lærertimer selv over relativt korte avstander. Vi er også noen bærekraftsmål vi skal forsvare.

Samspill med Østfoldbadet. Eidsberg kommune er medeier i, og heier på Østfoldbadet. Men selv med den nye, flotte utendørsdelen vil de to anleggene ha forskjellige funksjoner. Askim og Eidsberg kommuner har avklart dette i en egen badeerklæring, som også åpner for felles driftsorganisasjon.

Enstemmige vedtak. Det badet, med 25m basseng, som planlegges i Mysen er basert på flere enstemmige vedtak både i Fellesnemnda for Indre Østfold kommune og i Eidsberg kommunestyre. Politikerne i disse organene har forstått konseptet – og finansieringen.

Vi trenger ikke omkamper. Dessverre er det slike omkamper og feilaktige beskrivelser av nye kommunens økonomi og hvem som skal betale regninger som kan skape dårlig samarbeidsklima og stemning i et ellers godt byggeri av Indre Østfold kommune.

Inviterer til Mysen. Bjørn Ring Opjordsmoen er hermed invitert til en byvandring i Mysen, inkludert gjennomgang av historie og tall for et nytt bad. Slike tilbud skal bli en berikelse for ny kommune, for folkehelse, for skoleungdommen, for innvandrere, mosjonister og idretten. Ikke en svekkelse.

Fortsatt god sommer.

Kommentarer til denne saken