Det siste kommuneslaget 2019 har kor fra ni kommuner i Østfold med både talent og personlighet som skal konkurrere mot hverandre for siste gang før fem av kommunene slås sammen til én.

I Askim kulturhus 23. mars skal Hobøl-koret ledet av André Bongard konkurrere med kor fra Spydeberg, Askim, Marker, Trøgstad, Rømskog, Eidsberg, Skiptvet og Rakkestad.  

Deltakerne i koret har hver sin rolle i samfunnet, og konseptet er at korene består av mange ulike mennesker som ikke nødvendigvis må være kormestre, men som alle deler gleden for sang og musikk. Det er flere ulike roller som kan være med i koret som blant annet en kjøpmann, en student, nyforelska, singel, en bestefar, en bestemor, en under 15 år, en politiker, en bonde, en pianist, en mor, en pedagog, en idrettsutøver og en som ikke er helt A4. 

Kristine Thorud Lund (32) har rollen som student i koret. Hun jobber egentlig som lærer, men holder nå på med en videreutdanning. Utenom det synger Kristine i kor fast, og er nå altså med på det siste kommuneslaget.

– Jeg ble spurt om å være med og jeg syntes det hørtes morsomt ut. Jeg var med forrige gang og det var veldig hyggelig, så jeg tenkte jeg kunne være med igjen. Jeg synes stemningen i gruppa er veldig bra. Vi har ikke møttes så mange ganger ennå, men det er god energi, sier Kristine. 

Hun forteller at hun øver mye hjemme vanligvis, men spesielt de siste ukene i forhold til korkonkurransen. 

– Jeg er litt nervøs for fremføringen, men jeg tror det kommer til å bli gøy, sier hun. 

Korøvelsene skjer på torsdager hvor de begynner øvelsen med litt mat og drikke, men går fort i gang med oppvarmingen. Koret kommuniserer godt og er ikke redde for å dele tanker og meninger. Noen av deltakerne har vært med i konkurransen før, men er fortsatt like spente. 

Korleder André Bongard forteller at Hobøl-koret har en god dynamikk og han er ikke nervøs for konkurransen. 

– Jeg tenker vi ligger bra an i forhold til fremføringen. Vi går for gull, men det er også viktig at vi har det gøy på veien, sier han. 

André har dirigert kor i 15 år og trives godt med det. Han er sikker på at Hobøl-koret kommer til å gjøre det bra. 

– Jeg synes det er morsomt å gjøre ting i lokalmiljøet, og sier ofte ja når jeg blir spurt. 

André har vært med på å plukke ut de 20 deltakerne i Hobøl-koret. Han forteller at de har jobbet mest med det musikalske så langt, men gleder seg til å begynne på koreografien. 

– Det er en veldig trivelig og hyggelig gjeng, og det er viktig at alle føler seg inkludert. Jeg håper de har det gøy, sier han. 

I kaffepausen går kordeltakerne rundt og prater. De har ikke møttes så mange ganger ennå, men begynner å bli bedre kjent og samarbeider bra likevel. Kordeltakerne tar ikke seg selv så seriøst, og lar hverandre ha det gøy med mye latter. Det er en god atmosfære hvor man føler seg velkommen. 

Korøvelsen avsluttes med en runde med stolleken, hvor korleder spiller piano.  

Nå er Hobøl-koret klar for det siste kommuneslaget. 

  • Lørdag 23. mars 2019 står Det siste kommuneslaget i Askim kulturhus. Korene som deltar i konkurransen er fra kommunene Rakkestad, Trøgstad, Askim, Eidsberg, Marker, Rømskog, Hobøl, Spydeberg og Skiptvet.
  • Smaalenenes Avis presenterer kommunekorene. Reportasjene er laget av elever ved medier og kommunikasjon ved Mysen videregående skole.