Redin Jabbar (16) fra Askim er en av elevene som tok morsmålseksamen, og han tok den på kurdisk. Han sier at han fikk ganske lite informasjon om opplegget på Askim videregående skole.
– Jeg visste ikke at man kunne ta morsmålseksamen før jeg starta på videregående, og da fikk jeg høre det fra søstera mi. Hadde jeg ikke fått høre dette fra familien, så er jeg ikke sikker på om jeg hadde visst om tilbudet, sier han.
Etter det gikk Jabbar til administrasjonen på skolen og fikk satt opp en prøve, som er gratis første gangen.
– Kurdisk forsterker identiteten min
16-åringen sier at det er mange fordeler ved å ta morsmålseksamen.
– Det viktigste for meg med denne eksamenen, er at jeg føler at jeg kobler meg til identiteten min, for kurdisk er en del av meg. I tillegg så får jeg en høyere karakter fordi jeg er bedre kjent med morsmålet mitt enn et annet fremmedspråk, som spansk, fransk eller tysk. Og jeg har fri når de andre elevene har timer i fremmedspråk, som selvsagt også er fint, forteller han.
Eksamen inkludert, reisevei på egen regning
Selv om Jabbar fikk selve eksamen gratis, var ikke reiseveien det. Han måtte ta tidlig fri fra skolen og komme seg til Sarpsborg på egen regning, da morsmålseksamenene blir gjort enten der eller i Drammen.
– Jeg hadde eksamen i starten av november, og det gikk veldig bra. Det var rart å ha muntlig eksamen fordi jeg ikke har snakket kurdisk med noen utenfor familien, men det gikk bra, og jeg er fornøyd med karakteren min. Men rådgiverne snakket ikke så mye om det, dessverre. Hvertfall ikke så jeg hørte det, sier han.
– Mange fordeler med morsmålseksamen
Jabbar anbefaler på det sterkeste at elever med et annet morsmål enn norsk tar eksamen på språket sitt.
– Det er så mange fordeler med det. Å forsterke egen identitet, å få bedre karakterer og å få et par timer fri fra skolen i uka. Da har man jo bedre tid til å jobbe med andre fag. Man bør virkelig benytte seg av tilbudet, avslutter han.