– Lørdag kveld og natt er nordlyset synlig over hele landet

I 2015 sendte Lauren Lin oss dette bildet, tatt i Vansjø, da Lin var ute og gikk tur med hunden sin. I kveld og i natt kan du kanskje oppleve nordlyset over mossedistriktet igjen.

I 2015 sendte Lauren Lin oss dette bildet, tatt i Vansjø, da Lin var ute og gikk tur med hunden sin. I kveld og i natt kan du kanskje oppleve nordlyset over mossedistriktet igjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Finn deg et mørkt sted og smør deg med tålmodighet, sier nordlysekspert Pål Brekke.

DEL

(Nettavisen:) Lørdag kveld bør du finne deg et rolig sted utenfor de største bystrøkene og titte opp på himmelen.

Da bør du nemlig ha gode sjanser til å få øye på nordlyset, uansett hvor du befinner deg i landet, om vi skal tro solfysiker, forsker og nordlysekspert Pål Brekke.

– Synlig i Sør-Norge

– Forstyrrelsene som skyldes solens atmosfære regnes i en skala fra 0 til 9, der 0 er det svakeste og 9 er det sterkeste. Nå er den varslede indeksen på 5. Det betyr at nordlyset er synlig i Sør-Norge og nedover mot Danmark, sier Brekke til Nettavisen lørdag kveld.

– Når vil det være på det kraftigste?

– Det er vanskelig å si. Nordlyset kommer i kraftige utbrudd, og ofte varer disse utbruddene bare i en halvtimes tid. Så kan de forsvinne og komme tilbake. Men typisk er nordlyset kraftigst mellom 21-22-tiden og klokken 2 om natten, svarer Brekke.

– Det gjelder å være veldig tålmodig. Det er viktig å finne seg et mørkt sted utenfor bylyset - ute i skogen eller ved sjøen, bort fra gatelys, bylys og reklameskilt - og ta på seg varme klær og en god stol. Så er det bare å kikke mot nord og vente, vente, vente, sier han.

Skyldes koronahull

Brekke, som nylig har gitt ut boka «Nordlyset - en guide», forteller at det er to ulike årsaker til at nordlyset oppstår.

Enten skyldes det kraftige eksplosjoner på solen, som slynger ut en stor gassky som beveger seg gjennom rommet og treffer jordas magnetfelt. Den andre årsaken skyldes såkalte koronahull, åpninger i solens atmosfære, som gjør at solpartikler lettere slipper ut i rommet.

– Årsaken til dette nordlysutbruddet er koronahull som har vært synlige i et par dager. De sender ut en kraftig solvind mot jorden. Det har vært varslet i flere dager allerede, sier Brekke.

Den relativt høye nordlysindeksen for lørdag kveld betyr at folk nord i landet faktisk må se sørover på himmelen for å få øye på nordlyset. Jo kraftigere vindkastene og solstormene er, jo lengre sør er nemlig nordlyset å finne.

Artikkeltags