Den kalde vinteren kan gi færre flått i sommer

Artikkelen er over 2 år gammel

Flåttforsker Lars Korslund tror flåtten har hatt en hard vinter.

DEL

Er du lei av vinterkulda? Da kan du trøste deg med at den kanskje fører med seg noe positivt, nemlig en nedgang i antall flått til sommeren. Det melder NRK.

– Kan hende norsk flått er tøffere

Flåttforsker ved Universitetet i Agder, Lars Korslund, tror flåtten har hatt en hard vinter. Det er vanskelig å vite akkurat hvor høye dødstallene for flåtten har vært så langt i år, mest fordi flåtten får god hjelp av snøen til å holde seg varm.

Hadde snøen smeltet og kulden fortsatt, ville flåtten hatt mindre sjanse for å overleve, forklarer Korslund.

– Vi har bare erfaring fra tre år med målinger. Mesteparten av forskningen på flått har blitt gjort i varmere strøk. Det kan hende at flåtten i Norge er tøffere enn den vi finner i Frankrike eller Sør-Tyskland, sier Korslund til NRK.

Tror snøen har reddet mange

At de store snømengdene kan ha reddet flåtten, bekrefter også Erling Fløistad, kommunikasjonsrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi, overfor Moss Avis. Flåtten er akkurat som sneglene, den kryper bare lenger ned i snøen for å holde varmen.

– Hvis det er snødekke er det plussgrader bare noen centimeter ned i bakken. Hvis det ikke er snø vil en del dø hvis det blir så kaldt, men mange vil bare krype lenger ned, sier Fløistad.

Forsker Audun Slettan ved Universitetet i Agder tror også snømengdene kan ha reddet mange flått.

– Under snøen merkes ikke kulda så godt. Så selv om mange flått bukker under i løpet av vinteren, vil det være nok av flått et stykke utpå vårparten igjen, sier Slettan til NTB.

Artikkeltags