De små blodsugende insektene er her allerede – flere er på vei

RB-journalist Rune Fjellvang fanget myggen på kamera for et par somre siden.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

– Senest i går var jeg ute og la merke til at myggen har begynt å komme, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet. Han er blant landets fremste myggeksperter.

– De fleste mygg overvintrer som egg, og larvene utvikler seg utover våren og sommeren. Rundt disse tider klekkes de. Myggen kommer nok for fullt rundt sankthans, sier han.

Mygghull

Ottesen forteller at noen steder i distriktet er spesielt utsatt for mygg.

– Nordre Øyeren er jo kjent for å være et mygghull. Grunnen er at der er det mye flommygg, som kan ha flere generasjoner utover sommeren. Det gjør at det blir mye mygg der.

I juni i fjor skrev Romerikes Blad om at gigantiske svermer med mygg invaderte fotballtreningene til Fet Idrettslag i Fetsund kommune. Det var så voldsomt at treninger ble avlyst.

Like mye mygg hvert år

I motsetning til for eksempel veps, kommer det omtrent like mange mygg hvert eneste år. Det er derimot været som avgjør om man merker mye eller lite til myggen.

LES OGSÅ: Ser du én av disse må du drepe den med én gang 

– Når været er kaldt og vått sitter myggen ofte i ro, får vi derimot varme sommerkvelder kommer de frem og kan stikke, sier Ottesen.

Han sier også at folk vil oppleve myggen individuelt.

– Noen plages veldig mye, andre ikke. Det ligger nok også litt på det psykologiske plan, sier han.

Myggsesongen varer hele sommeren, før den avtar utover høsten.

– Folk vil nok merke at katter og hunder vil får flått. En spesiell type knott som heter sviknott må vi også regne med at finnes overalt. De liker seg gjerne i fuktige myrer, sier Ottesen.

Artikkeltags