Gå til sidens hovedinnhold

Var forberedt på fullt hus – få bekymrede naboer møtte opp

Veas vil bygge et svært komposteringsanlegg på Slitu. Naboene frykter luktproblemer og mange har uttrykt sterk motstand og stor skepsis mot planene.

Så stor har skepsisen vært at Slitu Velforening inviterte Veas til et informasjonsmøte på Slitu torsdag kveld for å fortelle mer om planene sine. Der var man forberedt på fullt hus, men leder av velforeningen Marcela Bakken slapp å bekymre seg for om alle koronaregler ble fulgt. Det var nemlig god plass i lokalet, totalt var det 22 personer til stede. Dette inkluderte politikere, arrangører, ansatte i Veas og flere lokale samarbeidspartnere.

Fakta

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Vestfjorden Avløpsselskap (Veas) i 2020 presenterte sine planer om å bygge lager og kompostfabrikk på Henningsmoen mellom Slitu og Momarken. Veas driver Norges største renseanlegg og eies av kommunene Oslo, Asker og Bærum. Det er oppvarmede, kalkede, hygieniserte og stabiliserte biorester fra sitt renseanlegg i Asker som Veas ønsker å mellomlagre og prosessere i et kompostverk på Henningsmoen.

På møte var det flere som lurte på hvordan Veas skulle sørge for at naboer ikke ville bli plaget av lukt fra komposteringsprosessen. Da forklarte spydebergingen Espen Govasmark at de har flere tiltak, men at ingenting er bestemt ennå. De kan bygge en høy pipe og de kan sette inn et filter som fjerner mye av lukten. Govasmark er faglig leder i Veas.

(Saken fortsetter undet bildet)

Leder av Slitu Velforening Marcela Bakken er glad for at Veas tok turen til Slitu.

– Jeg var bekymret for om det ville bli fullt, men det slapp jeg tenke på. Møtet var bra, men jeg tror folk fortsatt har noen ubesvarte spørsmål, sier Bakken.

Også Ragnhild Borchgrevink, administrerende direktør i Veas var fornøyd med folkemøte til tross for at det knapt kom folk.

– Folk som bor her har helt legitime bekymringer. Vi er opptatt av å være en god nabo og gi god informasjon om hva vi holder på med, sier Borchgrevink.

Kommentarer til denne saken