Vanessa Hütel fra Trøgstad drømmer om å jobbe med musikk.

– Jeg har alltid vært glad i musikk og drevet med det siden jeg var liten. Likevel brukte jeg mesteparten av mitt ungdomsliv på idrett, som hadde en spesiell plass i hjertet mitt, forteller Hütel.

Utmattet

Da hun fikk kyssesyken og i etterkant ME/utmattelsessyndrom kunne hun ikke lenger drive med idrett.

– Da den ene hobbyen ble tatt fra meg, hadde jeg heldigvis fremdeles musikken, sier nittenåringen.

Via musikken klarte Vanessa og sortere tankene og den første sangen hun skrev het «Misunderstood».

– Sangen handler om hvordan jeg i sykdomsperioden, og at jeg følte meg misforstått av både leger, venner og bekjente. Jeg var så sliten at jeg sov i 24 timer i strekk, jeg ble lyssky, jeg gikk glipp av mange sosiale sammenkomster og var i generell dårlig allmenntilstand. Jeg følte jeg sto stille, mens tiden raste forbi meg, forteller hun.

Selv om hun ikke lenger sliter med ME på samme måte, har hun som følger av det fått konsentrasjonsvansker og kroniske streptokokker.

– Jeg følte meg helt ubrukelig i en lang periode, det er noe av det tyngste jeg har vært gjennom i hele mitt liv

Hütel legger ord på følelsene hun tror mange med ME kan kjenne seg igjen i.

– Når jeg skriver sanger hjelper det meg å fordøye tunge tanker, men jeg skriver også i håp om at andre i min situasjon kan høre på de og kunne relatere, sier hun.

Musikken

Trøgstadjenta har skrevet musikk siden hun var 15 år, men aldri før publisert noe.

– Jeg tok pianotimer da jeg var yngre, men skal ikke skryte på meg noe talent der. Likevel har akkordene kommet meg godt til nytte når jeg skriver låter, forteller hun.

I første kvartal av 2021 ga hun ut sine første to sanger på Spotify «Misunderstood» og «First Aid Kit».

– Jeg kom til et punkt hvor jeg tenkte at det var nå eller aldri, hvis jeg noen gang skulle gi ut musikk, sier Hütel.

På Hütels første utgitte sang har hun med Ruben Bergh som synger og rapper med henne.

– Samarbeidet med Ruben var veldig tilfeldig, men også akkurat det ekstra dyttet i ryggen jeg trengte. Vi begge lager musikk og jeg hadde allerede en ferdigskrevet sang han ville bli med på. Vi sammen dro til studioet til Onkel P i Oslo og spilte inn sangen der.

Det å leie studio kan variere i pris, men det koster ofte flere tusen kroner.

– Å ha kontakter innen musikkbransjen har sine fordeler, blant annet når man skal spille inn i studio. Jeg har blitt kjent med en fantastisk musikkprodusent, forteller Hütel.

På sangen «First Aid Kit» synger hun alene. Hun går under artistnavnet Nessi.

Da hun skulle gi ut denne sangen passet hun på å treffe et strategisk tidspunkt. Dette førte til at sangen havnet på en av Spotify sine offentlige lister, og på den måten fikk sangen et større publikum.

(Saken fortsetter under bildet)


Mislykkes

For noen år siden deltok Hütel på UKM med en original låt og fikk gode tilbakemeldinger der.

– Venner av meg maser stadig om at jeg burde melde meg på The Voice, Idol eller andre musikkprogrammer. Til nå har jeg ikke turt, det virker veldig skremmende. Kanskje jeg gjør det en gang i fremtiden, fordi det ville vært en stor mulighet til å vise meg frem som artist, sier Hütel.

– For å være ærlig har jeg aldri turt å snakke høyt om meg og musikken. Tanken på å feile i musikkbransjen er det som har holdt meg tilbake alle disse årene, forteller Hütel.

Med nå to sanger ute på Spotify har hun gått imot sin frykt og satser på musikk.

– Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på sangene jeg har utgitt og det motiverer meg bare enda mer til så produsere mer musikk, sier hun.

Planen hennes etter videregående var å studere psykologi, men på grunn av sykdommen hun slet med på den tiden kom hun ikke inn på studiet.

– Jeg ble tvunget til å tenke en annen retning innen yrkeslivet og søkte meg dermed inn hos Lillehammer Institute of Music, forteller hun.

Her fikk Vanessa en av 48 plasser, blant tusenvis av søkere fra hele verden.

– Dette er et ettårig profesjonsstudiet hvor jeg får drevet med musikk og får jobbe med profesjonelle artister, låtskrivere og produsenter. Jeg ser frem til å lære masse av de dyktige folkene og føler meg heldig som ble valgt ut. Dette er en mulighet jeg bare får en gang i livet, sier Hütel.

Drømmen

Videre framover er hun villig til å jobbe hardt for en plass i den usikre musikkbransjen.

– Om jeg en dag skulle lykkes som artist vil jeg fremstå som original og selvstendig. Formidlingsevne, tekst og særpreg er viktig for meg i musikken. Jeg har selv likt artister som Billie Eilish og Russ, nettopp fordi de ikke etterligner noen og har betydningsfulle sanger, sier Hütel.

Vanessa sitt råd til andre unge der ute som drømmer om en musikkarriere er å gripe sjansen og kjøre på.

– Jeg vil mye heller prøve og feile, enn å se tilbake på en sjanse jeg ikke tok, og aldri vite om jeg kunne fått det til, sier jenta om musikkdrømmen.