Hun går løs på fire nye år som ordfører

FORTSETTER: Kjersti Nythe Nilsen (Ap) tar fire nye år som ordfører i Marker.

FORTSETTER: Kjersti Nythe Nilsen (Ap) tar fire nye år som ordfører i Marker.

Artikkelen er over 3 år gammel

KrF sto på vippen og valgte Ap. Det betyr at Kjersti Nythe Nilsen (56) fortsetter som ordfører.

DEL

MARKER: KrF og listetopp Finn Labråten sto overfor to tilbud tirsdag kveld: Enten å fortsette ekteskapet med Arbeiderpartiet eller å støtte en konstellasjon med Senterpartiet, Høyre og Venstre.

– Vi har god erfaring med å samarbeide med Ap. Et samarbeid med Senterpartiet hadde også vært interessant, men vi er redd det kunne ha blitt et litt for stort sprik i forhold til Høyre, sier Labråten.

– Litt skuffende, sier Sp's Sten Morten Henningsmoen. – KrF kunne ha blitt veldig synlige i en konstellasjon med oss.

Arbeiderpartiet (11) og KrF (3) får til sammen 14 av de 25 plassene i kommunestyret.

Slengere

Kjersti Nythe Nilsen er i en klasse for seg når det gjelder personstemmer i Marker-valget. Hele 232 Arbeiderparti-velgere satte et kryss ved Kjersti Nythe Nilsens navn.

Nærmest var Senterpartiets listetopp Sten Morten Henningsmoen, som sikret seg 146 ekstra kryss fra egne velgere.

Klar førstemann er Henningsmoen derimot på slengerlista (sympatistemme på annen partiliste). Henningsmoen fikk hele 31 slengere (mot Nythe Nilsens 21).

Nythe Nilsen sier hun er godt fornøyd med mannskapet hun får med seg inn i kommunestyret fra Ap's rekker.

– Eneste minus er at vi er litt tynne på kvinnesiden. I gruppa vår på 11 er vi bare tre kvinner, medregnet meg selv, påpeker hun.

Det aller største bykset gjorde Kjersti Nythe Nilsens egen mann, Terje Nilsen, som ble heist fram fra 12. til 4. plass. Terje Nilsen var Høyre-mann i forrige periode, men har nå gått over på rød side.

Ap-veteranene Roy Hagen og Gunnar Leren ble også krysset kraftig opp, men havnet akkurat utenfor kommunestyresalen, på de to øverste varaplassene.

Vindkraft-Venstre

Arbeiderpartiet gikk tilbake med 4,5 prosentpoeng sammenlignet med 2011-valget, men ordføreren er ikke voldsomt overrasket.

– Vi regnet med å miste en del stemmer til Venstre. Venstre har nok kapret stemmer på sin tydelige vindkraft-motstand, sier hun.

Høyre blir det eneste partiet som stiller med kvinneflertall. To av partiets tre representanter i kommunestyret er kvinner (Karen Eg Taraldrud og Barbro Kvaal).

For kvinnene ble valget totalt sett et steg tilbake. Etter 2011-valget hadde kvinnene 10 av 25 kommunestyreplasser, fra neste periode er fordelingen 17–8 i mennenes favør.

Artikkeltags