Nesten halvparten av velgerne i Indre Østfold lot være å stemme: – Sier noe om hvor friskt demokratiet vårt er

Mange sto i kø for å stemme på valgdagen, både i Askim og her på Fjellheim i Spydeberg. Likevel endte valgdeltakelsen på 56 prosent.

Mange sto i kø for å stemme på valgdagen, både i Askim og her på Fjellheim i Spydeberg. Likevel endte valgdeltakelsen på 56 prosent. Foto:

Nesten bare halvparten av velgerne med stemmerett deltok i årets kommune- og fylkestingsvalg.

DEL

Det er såvidt pilen bikker over 50 prosent valgdeltakelse i Indre Østfold i kommunevalget. I fylkestingsvalget er det under 50 prosent som har avgitt stemme.

I nye Indre Østfold kommune er det 35.424 mennesker med stemmerett, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB). 20.060 av disse avga stemme ved årets valg, noe som betyr at over 15.000 mennesker valgte å ikke avgi stemme. Dette resulterer i en valgdeltakelse på 56,6 prosent.

Til fylkestinget var det enda færre som stemte. Det ble avgitt 17.426 stemmer (ekskludert blanke stemmer, journ. anm.), og valgdeltakelsen bikket såvidt 49 prosent. Det vil si at under halvparten av de stemmeberettigede i Indre Østfold avga stemme.

Ifølge NRK ligger valgdeltakelsen i landet gjennomsnittlig på 64,5 prosent.

Les også: Flere velgere snudde da de så den lange køen utenfor valglokalene

Overrasket

Thor Hals (H), ordfører i Askim og leder i valgstyret i Indre Østfold, sier at han er overrasket over den lave valgdeltakelsen.

– Jeg hadde trodd den skulle være høyere fordi det er sammenslåing, og et såpass spesielt valg. Så jeg tenkte kanskje det kom til å ha større interesse, sier han.

Nå går han inn for å gjøre noe med problemet, og har forslagene klare når valgstyret skal evaluere årets valg og hvilke elementer som kan gjøres bedre.

– Jeg kommer til å foreslå at også søndagen blir tatt i bruk, slik at det er to valgdager, sier han, og fortsetter:

– I år samlet vi også alle valglokalene som tidligere har vært på alle skolene i Askim til kun ett valglokale i rådhuset. Det var kanskje litt ambisiøst. Til neste gang kommer jeg til å foreslå at vi har valglokaler i Rom skole, Korsegård skole og rådhuset.

Hals tror ikke kø-kaoset som oppstod, og at folk snudde da de så den lange køen utenfor valglokalene har hatt den helt store påvirkningen på valgdeltakelsen.

– Litt har det selvfølgelig påvirket, men ikke en hel prosent, tror jeg, sier han. Askim-ordføreren mener at selv om det er positivt at deltakelsen er høyere i år enn sist gang, så burde flere ha stemt.

– Valgdeltakelsen sier noe om hvor friskt demokratiet vårt er. Det er viktig at folk engasjerer seg og er med på å bestemme. Vi tar det litt for gitt i Norge, det er mange land som drømmer om å ha det demokratiet vi har, så jeg skulle gjerne sett at flere stemte, mener han.

Les også: Sprettet champagnen for Senterparti-skrell: – Nå er jeg klar for klubba

Alltid vært lavt

Historisk sett har det stort sett alltid vært lav valgdeltakelse i kommunene som nå skal bli Indre Østfold. Kun Spydeberg har ligget jevnt over 60 prosent i de siste fem kommunevalgene. I Askim har det ikke vært over 60 prosent valgdeltakelse i de siste fem kommunevalgene.

Se oversikt i tabellen under, som viser valgdeltakelse i prosent i kommunevalgene som har vært siden 1999.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Kommune20152011200720031999
Askim53,7%57,6%54,2%52,7%58,0%
Eidsberg53,4%59,8%55,5%55,7%60,1%
Trøgstad57,1%61,8%59,7%56,1%62,1%
Spydeberg60,1%64,2%61,9%56,7%62,0%
Hobøl57,0%63,7%65,0%59,9%62,3%

I nabokommunene Skiptvet og Marker har valgdeltakelsen vært noe høyere. Skjetvingene hadde en valgdeltakelse på 61,7 prosent i kommunevalget og 52,0 prosent i fylkestingsvalget. I Marker var det 64,2 prosent som avga stemme i kommunevalget, og 52,2 prosent i fylkestingsvalget.

Tallene i artikkelen er hentet fra NRK, SSB og Kommuneprofilen.no.

Artikkeltags