Høyre og Frp synker som en stein i skolevalget på landsbasis – de rødgrønne tar en knusende seier

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Høyre går ned hele 13,1 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget for fire år siden. Samtidig synker Frp med 5 prosentpoeng.

DEL

Arbeiderpartiet ender med en oppslutning på 27,8 prosent og blir dermed landets klart største parti blant elevene på norske videregående skoler. De går fram 4,8 prosent fra skolevalget i 2013.

Fylkesleder i Østfold AUF, Petra Brinch fra Askim, representerte Ap i begge skoledebattene i Indre Østfold. At Ap har fått flertall på begge skolene mener hun viser at elevene i Indre Østfold ønsker seg en ny regjering og snur ryggen til den blåblå regjeringen.

– For elevene betyr det mest at ungdom har en jobb å gå til, at vi går inn for 3.000 nye lærere og et helsesøtertilbud hver dag, sier Brinch.

Fylkesleder i Østfold AUF, Petra Brinch.

Fylkesleder i Østfold AUF, Petra Brinch. Foto:

Senterpartiet går fram med 2,6 prosentpoeng til 6,8 prosent. SV er valgets store vinner. Partiet får en oppslutning på 10 prosent, en framgang på 5 prosentpoeng siden 2013.

Rød fremgang

Miljøpartiet De Grønne øker med 3 prosentpoeng og får en oppslutning på 6,8 prosent, mens valget er en opptur for Rødt. Partiet får støtte fra 5,7 prosent, en framgang på 2 prosentpoeng.

Høyre faller klart mest av alle partier. De går ned hele 13,1 prosentpoeng fra skolevalget i 2013, og ender på 15.1 prosent. Dette er den samme utviklingen man så på Mysen videregående der Høyre falt fra 31,5 til 14,8 prosent.

LES MER: Katastrofevalg for Høyre på Mysen videregående – har mistet over halvparten av velgerne

Fremskrittspartiet går på landsbasis tilbake 5,2 prosentpoeng fra skolevalget i 2013 og ender på 10,4 prosents oppslutning.

KrF får støtte fra 3,1 prosent av skolevelgerne, en tilbakegang på 0,3 prosentpoeng. Venstre vokser med 0,7 prosentpoeng og ender på 7,4 prosent.

Østfold mot strømmen

For Østfolds del er det partiene på venstresiden, samt MDG som gjør det bedre i skolevalget enn de gjør på landsresultatet. Både Ap og SV er for eksempel 2 prosentpoeng opp i Østfold sammenlignet med resten av landet. Også Frp gjør det bedre i fylket enn landsgjennomsnittet (se grafikk i toppen).

I år var nesten alle videregående skoler, i alt 392, over hele landet påmeldt til skolevalget. Norsk senter for forskningsdata (NSD) regnet på forhånd med at flere enn 150.000 elever ville delta.

Skolevalget 2017 på landsbasis:

Se skoledebatten fra Mysen videregående skole her:

Se skoledebatten fra Askim videregående skole her:

Artikkeltags