Det sier Frps førstekandidat til Stortinget, Ulf Leirstein fra Moss, med et lite smil.

Tveegget sverd

– Hadde det vært opp til meg, hadde jeg vært i alle aviser hver dag. Det bestemmer imidlertid dere. En politiker kan aldri være fornøyd med synligheten, påpeker han og tilføyer:

– Nå fremover gjør vi som vi alltid har gjort; skriver leserbrev, står på stand, deler ut reklame i postkassene, er på sosiale medier til alle døgnets tider og er tilgjengelige for spørsmål. Men det er et tveegget sverd, dette med profilering. På slutten av valgkampen er nok mange lei oss også.

I en fersk meningsmåling oppgir 42 prosent av østfoldingene at stortingskandidatene har profilert seg svært dårlig eller dårlig hittil i valgkampen.

Bare 10 prosent mener profileringen har vært god eller svært god.

Målingen er utført av InFact på vegne av Smaalenenes Avis og de andre Amedia-avisene i fylket.

– Imponerer ikke

– Her har politikerne rett og slett ikke gjort en god nok jobb. Dette er en dårlig score, synes InFacts fagsjef Knut Weberg.

– Velgerne er ikke veldig imponerte over kandidatene, sier han.

– Undersøkelsen ble gjennomført 9. august, kan politikerne forsvare seg med at det var før valgkampen startet for fullt?

– Ja, men her er det likevel en jobb å gjøre for å bli mer synlig, fremholder han.

Senterpartiets toppkandidat i Østfold, Ole André Myhrvold, erkjenner at han ikke har vært nok fremme ennå. Som Leirstein sier han imidlertid at støtet settes inn nå, fire uker før valget.

LES MER: Velgerne har liten tiltro til denne gjengen (SMAA+)

Vise ansikt

– Vi skal være mer ute, vi satser på menneskemøter. Sosiale medier er viktig, det samme er utspill i media, forklarer Myhrvold.

– Folk kommer til å bli bedre kjent med oss, jeg er ikke bekymret for det. Samtidig er Østfold et fylke det ikke er lett å bli kjent i. I Indre kjenner folk meg siden jeg er ordfører i Trøgstad. Det er vanskeligere i Fredrikstad. Men jeg kommer dit flere ganger før valget, så jeg håper å bli kjent der også.

LES MER: Ny sterk måling for SP – alt tyder på at Ole Andre Myhrvold får plass på Stortinget (SMAA+)

Andelen som mener at stortingskandidatene har vært dårlig profilert hittil, er størst i Mosseregionen (44,5 prosent).

Mest fornøyde er de spurte i Indre Østfold. Der svarer nesten 16 prosent at profileringen har vært god/svært god.

Høyre: Kjenner meg ikke igjen

– Ja, for egen del kjenner jeg meg ikke igjen når det gjelder dårlig synlighet, sier Høyres førstekandidat Ingjerd Schou fra Spydeberg.

– Vi i Høyre har vært synlige i hele sommer, med leserinnlegg i alle Østfold-avisene to-tre ganger hver uke. Vi har vært på så det holder. Vi er også ute i landskapet gjennom hele året, med bedriftsbesøk, møte med folk i gater og på parkeringsplasser samt husbesøk.

– Hvor viktig tror du profileringen er for valgresultatet?

– Det aller viktigste er å få frem vår politikk. Og det skjer i møte med den enkelte, gjennom samtalene vi har der ute. Det er viktigere enn avisoppslag, fremholder Schou.

Tror ikke på endring

Fagsjefen i InFact Knut Weberg er på sin side i tvil om massiv profilering og tett velgerkontakt får mye å si for hvem som står igjen som vinnere 11. september.

Han mener nemlig at de foreløpige målingene gir et klart signal på hva som vil skje på valgdagen.

– Det skal mye til for å endre det overordnede bildet: Ap kommer ikke til å gjøre et brakvalg, Høyre og Frp gjør det betydelig dårligere, og Senterpartiet går frem, spår Weberg.

– Jeg blir overrasket hvis dette endrer seg.

Her er svaret på «politiker-gåten» i bildeteksten:

Ulf Leirstein, Frp (nummer en fra venstre øverst), Line Henriette Hjemdal Holten, KrF (i gult), Stein Erik Lauvås, Ap (lite bilde oppe til høyre), Håkon Borch, MDG (øverst til høyre), Freddy André Øvstegård, SV (under de to små øverst), Finn-Erik Blakstad, Venstre (nede til venstre), Eirik Tveiten, Rødt, Ole André Myhrvold, Sp, og Ingjerd Schou, Høyre.