HOBØL: Valgnatten representerte Aamodt partiet Venstre under paneldebatten. Szczephan Oklecinski representerte Ap. Hans sluttappell var poengtert:

– Vi skal fikse og reparere alt Høyre har ødelagt. Stem Ap, sa han.

 

Overnattet på skolen

51 tiendeklassinger ved Knapstad skole har hatt valg som tema – som en obligatorisk del av samfunnsfag. De har arbeidet med det politiske systemet og de ulike partiene i Norge.

 

Siden kommunen ikke har penger til skoletur, tro lærerteamet Liv Marit Egeland Pettersen, Kathrine Thonerud og Lars Marius Haugen til med valgvake. Etter å ha vært hjemme på ettermiddagen, møtte elevene opp på skolen klokken 18.00. Der skulle de overnatte til dagen etter. Klokken 07.00 tirsdag ble de vekket, klokken 08.00 var det frokost og klokken 09.10 var det matteundervisning.

– Det blir nok slitsomt, sa Kristin Eikelmann. Sammen med fire andre tilhørte hun partiet SV- og var fornøyd med det.

Så skoledebatt

De hadde nemlig sett hele debatten fra Askim videregående skole på storskjerm. Østfolds førstekandidat Freddy Øvstegård imponerte de fem.

– Vi lærte mye om hva SV står for og føler at vi er enige i mye av det han sa, forteller de.

– Blir det SV for dere når dere en dag skal stemme?

– Det avhenger av hvor mye partiet og vi selv forandrer oss, sa de.

 

Besøk av lokalpolitikere

Kontaktlærer Lars Marius Haugen fortalte at lokale representanter fra alle de ni partiene som stilte ved stortingsvalget, var invitert til skolen. Seks partier stilte – og brukte god tid til å forklare elevene hva deres partier står for. Disse var Frp, Venstre, KrF, MDG, Ap og Rødt.

– Lokalpolitikerne fortjener ros for innsatsen, sier Haugen.

Valgkvelden var det foreldremøte før elevene kunne vise de foresatte hva de har arbeidet med i samfunnsfagtimene den siste tiden. Foreldre og andre interesserte kunne dermed følge paneldebatten.

Stemte på kvelden

Etter at gymsalen, som var stemmelokale, stengte, fikk elevene prøvestemme. Da kunne de velge partier etter eget ønske – ikke etter tidligere trekning.

Etter kveldsmaten var det lagt inn fysisk aktivitet. Deretter delte elevene seg inn ved sine respektive partibord for å følge valgsendingene og heie på partiene de var trukket ut til å representere. Valgvaken skulle vare til langt på natt.

Det hører også med til historien at elevene selv sto for både kveldsmat og frokost.

Etter en slik nattmanøver skulle en tro at de fikk fri dagen etter.

– Men vi får visst fri først en dag tett oppunder jul, fortalte en av elevene.