OSLO: Folk flest blir utsatt for svindelforsøk fra alle kanter for tiden, enten det er på telefon, sms, mail, nettsider eller på andre måter.

Blant svindelmetodene som er blitt omtalt i media, er telefoner fra noen som utgir seg for å være fra politiet.

Lokal mann svindlet for nærmere 1,7 millioner kroner – nå kommer politiet med kraftig advarsel og rådene du må merke deg

I en pressemelding fra Oslo politidistrikt torsdag, er nettopp den type svindelforsøk omtalt. I forbindelse med etterforskning av et internasjonalt phishingmiljø med tilknytning til kriminelle nettverk i Norge, har Oslo politidistrikt pågrepet en person som de anser som en sentral aktør. Den siktede er en mann i 20-årene som er siktet for grovt bedrageri og grov hvitvasking.

Svindlet for nærmere 1,7 millioner kroner – nå kommer politiet med kraftig advarsel og rådene du må merke deg

I pressemeldingen som er sendt ut i forbindelse med pågripelsen, er det imidlertid bare et svindeltilfelle som er omtalt. Ifølge politiet har det kriminelle nettverket som politiet etterforsket kommet i kontakt med fornærmede på telefon og utgitt seg for å være fra politiet. Den fornærmede er en kvinne i 70-årene som er bosatt i Ålesund, og det kriminelle nettverket har bedt fornærmede om hennes kontoopplysninger og bank-ID for å overføre penger fra fornærmedes konto.

- Politiet ser alvorlig på denne type bedrageri og at kriminelle nettverk utgir seg for å være fra politiet. Politiet vil aldri ringe og be om kontoopplysninger eller bank-ID på telefon, sier påtaleansvarlig Fredrik Reinertsen i pressemeldingen.

Etterforskningen er i en tidlig fase, og politiet utelukker ikke at det kan bli flere pågripelser i tiden fremover. Den siktede ble fremstilt for varetektsfengsel torsdag.

Politiet har følgende forklaring på hva Phishing er:

Phishing

Phishing er en form for kriminalitet som har til hensikt å lure sensitiv informasjon ut av fornærmede ved å opparbeide seg et tillitsforhold. Eksempelvis ved å utgi seg for å være fra en legitim aktør som banken, posten, politiet eller andre offentlige etater eller institusjoner.

På politiets nettsider finner du en egen side med gode råd for hvordan unngå ID-tyveri og svindel. Er du utsatt for ID-tyveri eller svindel, bør du kontakte politiet slik at de kan hjelpe deg med hva du kan gjøre.

Svindel-råd fra politiet

Her er noen av rådene fra politiet:

Vær forsiktig med BankID og personopplysninger

  • Ikke oppgi BankID eller andre sensitive personopplysninger over telefon, selv om du får beskjed om at de ringer fra for eksempel banken eller politiet.
  • Det nummeret du får opp på telefonen kan forfalskes. Å sjekke telefonnummeret som har ringt kun via nummeropplysning er derfor ikke godt nok.
  • Spør hva vedkommende heter og hvor de ringer fra. Legg på og ring så direkte til stedet personen sier de ringer fra, og be om å få snakke med vedkommende. Slik vil du få bekreftet at vedkommende jobber der, og at de er den de utgir seg for å være.

Kilde: politiet.no

Politiet har også laget flere videoer med gode råd. Her er en av dem: