– En stor andel jenter stapper daglig i seg smertestillende av mange ulike grunner, sier Emilie Martinsen (17) fra Skiptvet.

Hun og venninnen Marthe Berntzen Stubergh (17) innrømmer at de er bekymret over mengden smertestillende tabletter norske jenter bruker.

– Jeg opplever ofte at mange venner går på unødvendig mye smertestillende, forteller Martinsen.

Selv forsøker hun å unngå dette.

– Selv om det kan være fristende, så prøver jeg å holde meg unna smertestillende. Særlig tabletter, påpeker skjetvingen.

17-åringen hevder andre unge jenter også bør minimalisere den hyppige bruken av smertestillende tabletter.

– Jeg kan forstå hvorfor folk tar det, men jeg vil likevel råde til å redusere bruken for konsekvensene kan bli ganske alvorlige dersom man blir avhengig, forteller hun.

Mestringsmekanisme

17-åringen mener det er meget viktig å ta tak i sine reelle utfordringer fremfor å benytte smertestillende som en forsvarsmekanisme.

– Jeg føler ofte unge bruker tabletter som en slags forsvarsmekanisme istedenfor å faktisk ta tak i det de sliter med. Ja, en paracet kan kanskje hjelpe deg en time, men det vil ikke løse problemet ditt over lengre tid, forklarer hun.

Videre forteller Berntzen at det er særlig en ting unge har misforstått.

– Mange tenker at dersom man tar paracet så lindrer det smertene, men paracetamol fjerner symptomene, ikke årsaken, forteller askimingen.

Ungdommene mener det ofte er små endringer som må til for å få gjøre noe med årsaken.

– Det er ofte små endringer som må til for å få til forbedring, men det kan være lettere å ta en tablett enn å bruke litt mindre tid på skjermen, få litt mer søvn, fysisk aktivitet eller litt mer regelmessig spising, sier de.

Avslutningsvis forteller de at smertene i noen tilfeller kan hende sammen med andre helseproblemer.

– Noen ganger kan smertene henge sammen med andre helseproblemer, som da bare tilsløres av å ta smertestillende, forteller jentene.

(Saken fortsetter under bildet)

– Foreldre må følge med

Helsesykepleier på Askim videregående skole, Lise Mette Solbrække (42), hevder unge jenters avhengighet av smertestillende gir god grunn til bekymring.

– Forskning de siste årene viser at stadig flere unge er storforbrukere av reseptfrie smertestillende, av den grunn deler vi ikke ut smertestillende på skolen, opplyser hun.

Solbrække forteller at det er viktig å huske på konsekvensene av å overforbruke medisiner.

– Det er viktig å huske på at reseptfrie smertestillende medisiner har bivirkninger, så det er viktig å skille mellom hensiktsmessig bruk, uhensiktsmessig bruk og skadebruk, advarer sykepleieren.

Å bruke smertestillende for å takle hverdagen er noe Solbrække har liten tro på.

– Jeg tror på rett behandling til rett tid, men å bruke smertestillende for å mestre hverdagens utfordringer er noe jeg har liten tro på, sier hun.

Askimingen råder heller unge til å lære mer om hvordan de kan lytte til egen kropp og bli robuste.

– Det å lære å håndtere medgang og motgang samt praktiske utfordringer er viktig, noen skoler har dette på agendaen, men det er viktig at foresatte også følger med da dette er helsefremmende og forebyggende arbeid.