Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange kom for å høre om verdens mektigste mann: – Spenn fast sikkerhetsbeltene!

Artikkelen er over 4 år gammel

Med Donald J. Trump som amerikansk president er det ikke godt å vite hva som kan skje, mener tidligere NRK-journalist.

ASKIM: – Fantastisk. Forbløffende! Overfor Smaalenenes Avis var journalistveteranen Bjørn Hansen (78) imponert over publikumsoppslutningen om sitt Trump-foredrag i Seniorakademiet i Askim kulturhus mandag.

Med knapt et eneste ledig sete å oppdrive i hovedsalen og en lydhør skare også på galleriet, hadde nok leder Tore Aschim ordene sine i behold da han anslo at dette var ny publikumsrekord for Seniorakademiet.

Slagferdig

Bjørn Hansen, pensjonert journalist, utenriksreporter og Urix-programleder på NRK, entret scenen uten manus, trakk linjene gjennom flere hundre år i en historie med rasediskriminering og store økonomiske og sosiale forskjeller i det amerikanske samfunnet – og la ikke mye imellom i karakteristikkene av USAs nye president.

– Han lyver fortere enn han rekker å tenke, hevdet Hansen, og understreket at han kaller det «løgn» og ikke «alternative fakta», som er et begrep brukt av Trump og hans medarbeidere i harde oppgjør med amerikanske medier de siste ukene.

– Kan bli stilt for riksrett

Samtidig som NRK-veteranen hevdet at det republikanske partiet selv hadde beredt grunnen for sin populistiske kandidat Donald Trump ved et ensidig råkjør mot president Barack Obama gjennom dennes åtte år i Det hvite hus – var han klar på at republikanerne kan komme til å miste tålmodigheten med sin partifelle temmelig raskt.

– Allerede er Donald Trump den minst populære presidenten som har entret Det hvite hus, og hvis oppslutningen synker ytterligere de kommende årene, kan det oppstå en kritisk situasjon for ham. Spørsmålet er om Republikanerne kan gå inn i et valg om fire år med en uforutsigbar og upopulær president som bare brøyter i vei. Jeg tror ikke ledelsen i det republikanske partiet vil ha sterke motforestillinger mot å stille ham for riksrett og få ham fjernet, sa Hansen, som også mener det knytter seg stor usikkerhet til hvordan Trump vil håndtere utenrikspolitikken, ikke minst overfor Kina og landene i Stillehavsregionen hvor han nylig trakk USA ut av forhandlingene om en frihandelsavtale med 11 andre land.

Slik var det da Kari møtte mannen som kan bli USAs neste president

– Vi går en veldig usikker tid i møte, fastslo Hansen og avsluttet med følgende oppfordring til den godt voksne forsamlingen: – Spenn fast sikkerhetsbeltene!

Den nye donaldismen

Etter foredraget svarte Bjørn Hansen på flere spørsmål fra salen. USA og den nye donaldismen, som Tore Aschim uttrykte det, er uten tvil et tema vi vil få høre mer om i tiden framover.

– Jeg vil lære barna at de ikke skal oppføre seg som bøller. Nå er det en bølle som har vunnet valget. 

Med anslagsvis over 400 tilhørere i salen kunne Seniorakademiets leder fastslå at det var rekordoppslutning. Dog var han ikke overrasket, både med tanke på det aktuelle temavalget og den kjente foredragsholderen.

– Jeg forventet god oppslutning. Dette ble virkelig bra. Vi er meget fornøyd med foredraget, sier Tore Aschim til Smaalenenes Avis.

FAKTA 

Kommentarer til denne saken