Sara Houge står og betrakter debatten i gymsalen på Askim videregående skole. Hun er fylkesleder i Sosialistisk Ungdom i Østfold og har mye å gjøre under valgkampen. Dette er den åttende skolen hun har besøkt.

– Jeg har vært på alle stands og valgtorg som har blitt arrangert på de videregående skolene i fylket, så det blir mye å gjøre, sier fylkeslederen.

Skoledebattene overlater hun til de andre medlemmene i partiet.

– Som leder er det viktig for meg å åpne for at alle får mulighet til å delta på lik linje. Derfor sitter jeg ikke i debattene, men bistår heller dersom man lurer på noe, sier Houge.

På valgtorget på Askim videregående skole går Sara rundt og snakker med elevene. Hun prøver å verve flere til partiet.

– Hvis man skal snakke om medlemskap, blir man gjerne sendt til meg. Ellers har jeg lik rolle på stand som alle andre som står der, forteller syttenåringen.

Skole og jobb i tillegg

I forberedelsene til valgkampene og valgtorgene leser Sara Houge seg opp på de ulike temaene.

– Vi kan ikke alle de små detaljene i hodet. Derfor er det viktig at man leser seg opp på de ulike emnene. Hvis man skal snakke om noe, snakker man gjerne om det man kan mest. Vi i Sosialistisk Ungdom pleier å sende de som lurer på noe bestemt til den som har mest kunnskap om emnet, forklarer hun.

Sara forteller at valgkampen kom fortere enn forventet.

– Vi har i hele år snakket om hva vi skal gjøre og få til under valgkampen. Plutselig var den i gang og det var masse å gjøre, uttaler Houge.

Det å drive valgkamp sliter på kroppen og tar mye tid.

– Jeg blir veldig sliten av konstant å holde på. Noen ganger hadde det vært deilig å sove litt, men det er liten tid igjen når jeg har masse skolearbeid og jobb ved siden av, forteller fylkeslederen.

Den lille fritiden Sara Houge har under valgkampen bruker hun på å slappe av.

– Jeg ser gjerne på film med en god kopp te for å hvile, forteller hun.

1. desember 2015

Houge kom inn i politikken da hun gikk i niende klasse.

– Jeg har alltid vært engasjert og brydd meg om politiske temaer. Før jeg meldte meg inn i politikken satt jeg i kommunestyret i Skiptvet og i Ungdommens fylkesråd, forteller hun om sin bakgrunn.

– Jeg bestemte meg for å sjekke ut de ulike politiske partiene, for kanskje å melde meg inn i politikken. Da gikk jeg inn på nettsidene til de ulike partiene og leste om politikken. Jeg delte standpunkter med Sosialistisk Venstreparti, så jeg fant ut at det var det partiet som passet for meg, beskriver fylkeslederen i SU Østfold.

Lokallaget til Sosialistisk Ungdom fikk sin oppstart da Sara Houge gikk i niende klasse, og hun meldte seg inn 1. desember 2015.

– Jeg startet som et vanlig medlem i lokallaget. To måneder senere dro jeg på et seminar hvor jeg møtte mange medlemmer av partiet fra hele landet. På det seminaret fikk jeg større innblikk i politikken, og ble mer engasjert. Et halvt år etter det første landsmøtet jeg var på var det noen fra fylkesstyret som hadde flyttet, og jeg ble dermed valgt inn i fylkesstyret på et ekstraordinært landsmøte, forklarer 17-åringen fra Skiptvet.

Har én stemme

I mars i år ble Sara Houge valgt inn som fylkesleder i Sosialistisk Ungdom i Østfold, men hun er usikker på om hun vil bli i politikken.

– Jeg vet ikke om jeg har lyst til å bli politiker. Jeg har i hvert fall ingen planer om å bli Norges nye statsminister, men trives med det jeg gjør akkurat nå, meddeler hun. Sara Houge trives som ungdomspolitiker og mener at man blir hørt.

– Som ungdomspolitiker har man faktisk en stemme selv om man kanskje ikke har stemmerett ennå. Jeg føler at jeg blir hørt. Hvis man vil kan man på landsmøtet gå opp og si akkurat hva man mener. Dersom man er plassert i riktig parti er det veldig stor sannsynlighet for at noen ute i salen er enig i det man sier, forklarer hun.

– Er det en fordel å være ung i politikken?

– Det vil aldri bli fornyet noe hvis det bare er eldre som sitter i politikken. Vi som er ungdomspolitikere blir kanskje ikke hørt like mye som de som bærer på masse erfaring, men vi skiller oss ut fordi vi ofte har andre og mer moderne meninger. Det er jo vi som skal ta over jorda, beskriver hun.

– Jeg har vokst mye

Houge mener at det ikke alltid er like positivt å være ungdomspolitiker.

– Folk forventer at man alltid skal kunne svare for seg. Man må alltid ha en mening om noe, og det er litt vanskelig dersom man ikke har satt seg inn i temaet, sier den unge politikeren.

– Det er også mye å gjøre når man har mange verv, legger hun til.

Medlemmene i Sosialistisk Ungdom viser seg gjerne frem for folk flest og media for å vise at de eksisterer.

– Vi pleier å sette opp stands på videregående skoler og i ulike byrom. Vi arrangerer også demonstrasjoner og aksjoner. I 2015 satte vi på ski, og gikk rundt i gatene i Askim fordi det ikke snødde. Det var en demonstrasjon mot klimaendringer, forklarer hun.

Det vil aldri bli fornyet noe hvis det bare er eldre som sitter i politikken.

Sara Houge (17), fylkesleder i SU Østfold

 

I løpet av de to årene i politikken har hun lært mye.

– Jeg tror at jeg har vokst utrolig mye som person. Jeg har fått med meg mer fra omverdenen og om hva som skjer rundt meg. Jeg har også blitt mer åpen for alle mennesker, uavhengig av bakgrunn, fastslår hun.

De viktigste sakene

– Hvilke saker brenner du for?

– Jeg vil ha en mer rettferdig asyl- og innvandringspolitikk. Vi bør fokusere litt mer på menneskerettighetene. Er en flyktning mindre verdt enn vi som bor her fra før? Jeg synes at politikerne som styrer nå legger fokus på at vi som allerede bor her har mer verdi enn de som ikke gjør det. Det er utrolig inhumant, og er ikke en måte vi kan fortsette å behandle mennesker på. Jeg vil åpne for at vi som bor her skal være mer aksepterende overfor dem som kommer, og de som trenger hjelp, beskriver hun.

Houge vil at fokuset på psykisk helse skal bli større.

– Det er fortsatt tabu å snakke om psykisk helse, spesielt på skolen. Når helsesøster faktisk ikke er på skolen hver dag, hele uken, er det vanskelig for elever å be om hjelp. Vi ser at det allerede er et økende problem med psykisk helse blant unge. Systemet og hjelpen er ikke bra nok sånn det er nå, mener hun.

Klima er også viktig for den unge politikeren.

– Vi ser at det er store klimaendringer nå. Det er derfor viktig at vi opprettholder målene vi skrev under på i Parisavtalen. Vi som bor i landet, og de som styrer det må tenke grønnere, sier hun.

Sara Houge

Alder: 17 år.

Bosted: Skiptvet.

Aktuell som: Fylkesleder i Sosialistisk Ungdom i Østfold. Meldte seg inn 1. desember 2015.

Favorittmat: Kyllingwok.