Helene Stormorken (17) fra Trøgstad har et stort ansvar – fått unikt internasjonalt verv

Spennende å være med i european youth parliament: Helene Stormorken (17) gleder seg til komitéarbeid, der hennes tema er menneskerettigheter.

Spennende å være med i european youth parliament: Helene Stormorken (17) gleder seg til komitéarbeid, der hennes tema er menneskerettigheter.

Av

Stormorken er med i European Youth Parliament (EYP) Norge, og er en av fire som skal representere landet i Rotterdam.

DEL

– Du skal være med i European Youth Parliament (EYP). Hva er dette?

– European Youth Parliament er et internasjonalt europeisk simuleringsprosjekt. Man jobber som delegat i EU-parlamentet for å løse aktuelle verdensproblemer.

Fakta

Bosted: Trøgstad

Alder: 17 år

Familie: Mor og søster

Studie: Går på musikklinja på Askim videregående skole

Favorittmat: Pasta

Hobby: Interessert i politikk og spiller i korps.

– Hvordan foregikk prosessen?

– Jeg ble anbefalt av en lærer å bli med på dette, og gikk derfor på intervju med to andre lærere fra Askim videregående skole. Så kom jeg videre til den nasjonale samlingen til EYP, der jeg utmerket meg i komitéarbeid og generalforsamling. Det førte til at jeg fikk en telefon fra en leder som hadde blitt kontaktet av EYP Norge, og som lurte på om jeg ville bli med til Rotterdam for å representere Norge i den internasjonale samlingen. Det takket jeg selvfølgelig ja til. Når jeg skal til Rotterdam skal jeg sitte i en komité som tar for seg menneskerettigheter.

– Hvorfor bestemte du deg for å være med på dette?

– Jeg meldte meg på dette fordi det virket som en morsom og interessant måte å få vite hva som skjer i verden. Samtidig vil jeg gjerne få innspill og høre andres meninger om viktige temaer. For meg er det viktig å se en sak fra forskjellige perspektiver.

(Teksten fortsetter under bildet)

– Hva gleder du deg til med å få være med i EYP?

– Jeg gleder meg til å se hvor tett og sammensveiset man blir som komité, og hvor lett man kan få seg venner. Det er veldig gøy å få venner fra hele Europa.

– Hva gruer du deg mest til?

– Jeg gruer meg nok mest til å prøve å forsvare egen resolusjon i debattene, for det kan fort bli veldig stressende. Bortsett fra det gruer jeg meg ikke. Jeg hadde en god opplevelse i Drammen, og det gjør at jeg ikke gruer meg så mye.

– Skal du reise med noen andre til Rotterdam for å representere Norge?

– Jeg skal dra med tre andre elever fra Kristelig Gymnas i Oslo og en lærer derifra. Jeg vet ikke hvem de er, men jeg gleder meg veldig.

– Hva syns du om at ungdom kan få denne muligheten?

– Jeg syns det er positivt. Det er en positiv og engasjerende måte å få ungdom interesserte i politikk og samfunnstjeneste. Det kan jo føre til at man selv velger denne retningen i fremtiden.

– Er det noen spesielle temaer som blir tatt opp i Rotterdam?

– Det er mange temaer som blir tatt opp, som for eksempel kvinnerettigheter, økonomi og menneskerettigheter. Jeg valgte å snakke om og arbeide med temaet menneskerettigheter da jeg skulle velge komité, siden det er det området jeg kan bidra mest på. Menneskerettigheter er noe jeg brenner for, samtidig som jeg synes dette er en av de viktigste tingene som blir tatt opp i generalforsamlingen i Rotterdam.

– Hvorfor mener du menneskerettigheter er det en av de viktigste temaene som blir tatt opp i Rotterdam?

– Menneskerettigheter er veldig enkelt og konkret, men det er vanskelig å få gjennomført i hele verden. Det er menneskerettighetsbrudd hele tiden, og dette er viktig å få gjort noe med. For å forhindre dette mener jeg at det er viktig å støtte FN, UNICEF og andre organisasjoner som jobber for å forhindre menneskerettighetsbrudd.

– Hva ønsker du å lære ved å være med på EYP?

– Jeg vil gjerne lære å kjenne mennesker fra andre deler av verden, og deres kultur. Det å få en bedre forståelse av mennesker omkring i verden er viktig for meg, da samarbeid er det som må til for å gjøre verden til et bedre sted.

– Hva gjør deg samfunnsengasjert?

– Jeg prøver å forme og forbedre samfunnet etter sånn jeg

– Bortsett fra at du er politisk interessert, har du noen andre interesser?

– Jeg liker å lese, men jeg leser jeg mest fantasy. «Eldest» av Christopher Paolini er min favorittbok.

– Hva er framtidsplanen dine?

– Det er jeg veldig usikker på, men jeg vurdere sterkt en master i musikkvitenskap. Jeg engasjerer meg i både politikk og musikk, men jeg heller mot musikkvitenskap og en musikkutdanning. Jeg er interessert i musikkhistorie og musikkteori, og dette er noe jeg gjerne vil undervise i.

Artikkeltags