Else-Marie (16) fulgte ikke i vennenes fotspor - endte opp som eneste jente i klassen

Tar utfordringen: 16-åringen gleder seg til å begynne med noe helt annerledes. – Selv om det kan bli vanskelig, tar jeg utfordringen på strak arm, sier Else-Marie Aarsheim.

Tar utfordringen: 16-åringen gleder seg til å begynne med noe helt annerledes. – Selv om det kan bli vanskelig, tar jeg utfordringen på strak arm, sier Else-Marie Aarsheim.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hun er blant få jenter som velger å gå elektro på videregående i Askim. Hun trives allerede – som eneste jente i klassen.

DEL

ASKIM: Elektro er en fin mulighet for å komme seg gjennom skolen på en alternativ måte.

– Jeg valgte å gå elektro fordi jeg er ganske lei av skole. Føler dette kan gjøre skolehverdagen min lettere. Ikke bare kommer jeg til å lære masse, men jeg har også mulighet til å tjene litt penger når jeg skal to år ut i praksis. Jeg vil også ta et år påbygg etter lærlingtiden for å åpne mulighetene mine, noe jeg føler er lurt med tanke på at jeg ennå ikke vet hva jeg vil bli, sier Else-Marie Aarsheim (16).

Selvstendige valg

Hun tar valgene sine ut ifra hva hun selv vil og følger ikke nødvendigvis i vennenes fotspor. Med de fleste vennene på studie og idrett, stopper ikke det Else-Marie fra å stå selvstendig og velge det som frister mest for henne. Hun sier selv at hun er en som klarer å se vekk fra det alle andre velger, og vil heller gå sin egen vei.

– Jeg føler at elektro var et riktig valg for meg. Studie ville blitt for tungt. Jeg har fortsatt mulighet til å være med vennene mine på fritiden, så ikke å se hverandre i gangene gjør meg ikke stort. Kantinen er også en fin møteplass når vi har spisefri, sier 16-åringen.

Mange forventninger

Førsteinntrykket av elektro har ikke vært noe annet enn bra for Else-Marie. Hun sier det fungerer fint med overgangen fra ungdomsskolen til videregående og at klassen er bra.

– Forventningene mine er at det blir spennende og jeg håper jeg skjønner det vi går gjennom, da blir det mye morsommere. Det er selvfølgelig uvant med ren gutteklasse, men alle virker snille. Jeg har en god mulighet til å bli kjent med folk og finne nye venner. Jeg har noen venner fra ungdomsskolen i klassen, men det blir fint å få utvidet vennekretsen, sier hun.

Valget du gjør på videregående er med på å utforme framtiden din. I et intervju med Nav i forhold til dette, sier de at det er viktig å fullføre videregående.

– Det er de ufaglærte som sliter mest i arbeidsmarkedet. I Østfold ser vi at ledigheten er synkende, til tross for dette er det viktigere å ha fullført en utdanning, enten et fagbrev fra videregående eller en høyskoleutdanning, sier Nav-leder i Askim, Rune Kyrdalen, til Under 20.

I intervjuet kommer det også fram at det er stor etterspørsel etter yrkene der du får et fagbrev.

– Det kan være vanskelig å finne jobb som førstegangssøker. Man burde lese seg opp på arbeidsplassen du ønsker å søke til før du kommer på et intervju. På den måten kommer du enda bedre forberedt. Andre ting som er viktig er hvordan du opptrer, vær positiv, motivert og skriv en god og utfyllende søknad, konkluderer Kyrdalen.

Artikkeltags