Trøgstad: – Ulykken var virkelig en vekker for meg. Jeg tør ikke å sitte på med mennesker jeg ikke kjenner og jeg bruker alltid bilbelte, selv om jeg bare skal kjøre en kort tur. Jeg har også blitt mye flinkere til å si at «nå synes jeg at du kjører for fort», sier Oline Løvestad (18) fra Trøgstad.

Båstad-jenta synes at man ikke burde være redd for å si ifra dersom man føler seg utrygg, selv om det kan være ubehagelig for mange.

– Det å kjøre for fort er som å leke med livet. Jeg har selv opplevd å se hvor ille det kan gå. Dersom du skal si ifra bør du trå forsiktig, men likevel si fra på en tydelig måte at dette liker du ikke, sier hun.

Et mareritt

En januarkveld i 2009 fikk Oline Løvestad beskjeden om at broren hadde vært med på en trafikkulykke der to unge trøgstinger omkom.

– Ingen av oss trodde at ulykken var så alvorlig som den egentlig var akkurat på det tidspunktet. Det er utrolig hvor heldig broren min var, sier hun.

Ulykken satte dype spor hos Oline, som da bare var tolv år.

– Jeg var på 4H-leir den helgen, og jeg husker hvor utrolig knust jeg var. Jeg hørte om ulykken hvor enn jeg gikk, forteller hun.

Fart er ofte årsaken

En fersk analyse fra Statens vegvesen viser at for høy fart ligger bak de fleste av døds-ulykkene for unge menn mellom 18 og 24 år.

I forbindelse med analysen har veivesenet også laget en kampanje rettet mot den samme målgruppen.

– «Ungdom og fart»-kampanjen trekker parallellen mellom umodenhet og det å kjøre for fort, for så å få gutter i målgruppen til å ta en avstand fra umoden oppførsel, skriver Statens vegvesen i et presseskriv.

Kampanjen engasjerer også lokal ungdom. Morten Aas Authen (18) fra Askim, Aya Kraan (18) fra Mysen og Vegard Finnes (18) fra Trøgstad er alle enige om at det er synd at mange unge kjører for fort i trafikken.

– Jeg tror at det skal en holdningsendring til for at de som kjører fort skal kjøre saktere, noe som kan være veldig vanskelig å få til, sier Vegard Finnes.

– Det er mange som kjører for fort for å tøffe seg. Det er trist når det fører til ulykker, for det er ikke bare materielle skader. Et helt lokalsamfunn blir berørt, sier Kraan.

– Jeg synes det er bra at de har laget en kampanje som viser at guttene modnes tregere enn jentene. Unge sjåfører burde tenke på at de faktisk har fått lappen, og burde oppføre seg deretter, sier Authen.

Skal tøffe seg

Ungdommene er også enige om at det ofte ligger i visse miljøer å kjøre for fort.

– Spesielt rånere har en tendens til å kjøre for fort, men det er også enkeltpersoner i andre miljøer som gjør det. Og det er ofte guttene som kjører for fort, sannsynlig for å tøffe seg, men det er så klart også jenter som kjører for fort, sier de tre.

Kraan og Finnes sitter begge i russestyret på Mysen videregående skole. De er i gang med et prosjekt som skal få 18-åringene til å bli mer bevisste på konsekvensene ved høy fart.

– «Bare 50» skal samle russen slik at de får sett konsekvensene av det å kjøre fort, sier russepresident Vegard Finnes.