Askim: – Jeg mener det er veldig negativt at vi ikke har noen av disse tilbudene. Jeg var fra barneskolen veldig vant med å drikke melk hver dag på skolen. Uten dette tilbudet merker jeg stor forskjell. I tillegg synes jeg det er veldig kjipt at vi ikke har frukt. Det var et godt tilbud. Jeg merker ofte at mange har vanskeligheter med å fokusere på slutten av dagen, sier Herman Lieberg Christoffersen (14) til Under 20.

Ikke tilbud i år

I år får ikke elevene lenger tilbudet om gratis frukt.

– Tidligere fikk skolen penger slik at frukten skulle være et tilbud, men den nye regjeringen kuttet ut denne ordningen. Vi kunne selvfølgelig ha hatt en abonnementsordning på både frukt og melk, men vi ser at etterspørselen er lav, sier rektor på Askim ungdomsskole, Terje Fredriksen.

Få kjøper melk

Elevenes eneste mulighet til å skaffe seg melk, er å handle det i kantina til en mye dyrere pris.

– Det er svært få som benytter seg av tilbudet, som oftest bare en eller to om dagen, sier kantinedamene på skolen.

Selv om mange elever savner tilbudet, er det noen som har delte meninger.

– Jeg synes det er både positivt og negativt. Skolen sparer mye penger og det er jo bra, men på den annen side var frukten et godt tilbud som mange benyttet seg av, sier Shirin Nour (15).

Slet med forsøpling

– Jeg synes det er positivt at frukten er kuttet, tidligere hadde skolen et stort forsøplingsproblem. Det var nesten ingen som ryddet etter seg, og det var absolutt ikke koselig eller behagelig å være på skolen, fremhever Sandra Pauline Karlsen Lund (15).

– Jeg synes man burde selge frukt i kantina, på den måten vil kun de som skal spise frukten benytte seg av tilbudet og ikke de som forsøpler, mener Susanne Rekdahl (15).