Gå til sidens hovedinnhold

Reiste hjem til Norge

Artikkelen er over 7 år gammel

Utveksling er noe man gleder seg til og som skal være et av de beste årene i ditt liv. Dette stemte ikke for Andrea Wolff Mathisen (18).

– Jeg var utrolig lei av vanlig norsk skole, og jeg var lei av å gå rundt hjemme, så jeg bestemte meg for å dra på utveksling. Jeg valgte å dra til USA fordi jeg syns det virket spennende og jeg har alltid syns at det er et veldig interessant land, forteller 18-åringen fra Askim.

Byttet fem ganger

Hun så frem til å leve en amerikansk livsstil i en helt vanlig familie. Men det hun kom til var alt annet enn vanlig. EF (Education First) hadde ikke funnet en bra familie til Wolff Mathisen. Her er hennes historie:

– Jeg var i USA i kun to måneder før jeg dro hjem til Norge. På de to månedene byttet jeg familie fem ganger. To av familiene var permanente familier, og de tre andre var familier jeg bodde hos i påvente av å få en permanent familie. Det var i den siste familien det virkelig gikk galt. Det skapte mye usikkerhet å bytte familie så mange ganger, så da jeg kom til den siste tok det tid å tilpasse seg. De nektet meg å snakke norsk, til og med når jeg snakket med familien min hjemme i Norge, og de tok mobilen min. Hvis jeg skulle ha kontakt med noen måtte jeg bruke telefonen deres og alle samtalene mine ble avlyttet, forteller Wolff Mathisen.

Redningen

– Jeg møtte norske Sue på en Facebook-gruppe for utvekslingsstudenter og det skulle komme til å bety utrolig mye for meg. Det var først da jeg møtte Sue og hun fortalte meg at de jeg bodde hos ikke var en god familie, at jeg virkelig innså at jeg ville dra hjem. Første gangen jeg møtte Sue var vertsfamilien min med, og jeg forklarte henne på engelsk at vi kun skulle snakke engelsk så vertsfamilien min skjønte hva vi sa. Da svarte hun fort «Det bryr jeg meg ikke noe om, vi er nordmenn og vi snakker norsk!». Sue hjalp meg etter hvert med å få kontakt med familien min, så jeg kunne dra hjem.

Alle inntrykkene og usikkerheten førte til at Andrea ble syk. Hun var ikke til å kjenne igjen da hun kom hjem.

– Etter å ha vært i USA en stund begynte jeg å bli syk, det kom av at jeg konstant gikk rundt og var nervøs. Familien jeg var hos begynte å gi meg piller som jeg ikke engang vet hva inneholdt, men jeg mistenker at det var beroligende eller såkalte lykkepiller. Jeg mistet en del av håret mitt og jeg mistet meg selv. Jeg hadde mye feber, urolig mage og utviklet etter hvert stresseksem. Jeg hadde ikke noe som het motivasjon lenger og ville bare dra hjem. På denne tiden tror jeg egentlig ikke at de hjemme forsto hvor ille det var, siden jeg ikke kunne snakke fritt med dem, sier Askim-jenta.

Kultursjokk

Å få et lite kultursjokk er vanlig for alle når man forflytter seg så langt på så kort tid. Men når man i tillegg har hatt mange vonde opplevelser, er det ikke så lett.

– Det aller vanskeligste med hele prosessen var å komme hjem. Da jeg var i USA var jeg helt alene og ingen kjente meg egentlig, men å komme hjem til familie og venner da jeg var syk var ikke lett. De kjente nesten ikke igjen meg, jeg var ikke lenger den glade, livlige jenta jeg engang var. Og det tok meg lang tid å bli den samme jenta som jeg var før jeg dro. Jeg hadde bare lyst til å sove hele tiden og jeg var veldig lei av alle ryktene på skolen, sier hun.

Gode tips

– Når du drar på utveksling er det viktig å alltid ha motivasjonen og motet på topp når du drar. Du kommer langt med riktig innstilling. Den første tiden er tung for alle, og ingenting er som du tror. Noe annet som kan være smart er å velge en organisasjon som kan tilby deg å velge hvor du vil dra, det kan føles mye tryggere. Og det er viktig for meg å si at selv om jeg hadde et mareritt, er det utrolig få som ikke har det bra på utveksling, avslutter Wolff Mathisen.

Kommentarer til denne saken