Hva gjorde at du begynte med leirdueskyting?
– Det begynte med at jeg skulle ta jegerprøven, og da var jeg nødt til å kunne skyte med rifle og hagle. På kurset var jeg best til å skyte med rifle, men verst av alle til å skyte med hagla som vi brukte til å skyte leirduer med. Jeg bestemte meg for å gjøre noe med de dårlige hagleegenskapene, og derfor startet jeg med å jobbe for å bli bedre. Jeg skulle gå fra å være dårligst til å bli best i gruppa.
Hvorfor var det så viktig for deg å bli bedre med hagla?
– Jeg har et veldig stort konkurranseinstinkt, og er jeg dårlig på noe ønsker jeg alltid å bli bedre. I tillegg var det også veldig gøy å skyte på leirduer fordi de beveger seg.
Hva går leirdueskyting ut på?
– Du bruker en hagle, som er et våpen, for å skyte på oransje plater som blir skutt ut av en maskin, i en hastighet på rundt 70–90 kilometer i timen. Platene knuser når du treffer dem. I konkurranse er det 25 leirduer i en serie, og innenfor serien skal vi stå på fem ulike standplasser slik at vi blir nødt til å skyte fra ulike vinkler. Det er flere ulike klasser innenfor leirdueskyting.
Hvilken klasse skyter du i?
– Nå skyter jeg noe som kalles for olympisk trap, og er den formen man skyter i et OL. Før skjøt jeg jegertrap, en form for leirdueskyting som brukes bare i Norge, og som alle nybegynnere starter med. Jeg ønsket å komme meg ut i verden, og derfor byttet jeg til OL-trap. Det er også mye vanskeligere. Leirduene skytes ut mye fortere og vi står på lengre avstander.
Når bestemte du deg for å satse på leirdueskyting?
– Det var først i fjor jeg begynte å ta det mer seriøst. Før det trente jeg mest til jakt, men etter hvert ble det flere og flere konkurranser. De gikk også veldig bra, og jeg ville være med på enda flere. Dessverre er det ikke så mange stevner i Norge, men da jeg byttet over til OL-trap gjorde det at jeg kunne delta på internasjonale konkurranser også.
Hvor langt har du kommet nå?
– Jeg kom inn på juniorlandslaget nå i februar, og det har gitt meg større muligheter allerede. Vi har vært i Tyskland på juniorverdenscup, og vi skal snart til Finland for å være med på det samme. Det er tre juniorverdenscuper hvert år, hvor det er deltakere fra hele verden. For å holde meg på landslaget er jeg nødt til å trene mye og levere dagbok der vi loggfører alt vi gjør. Ikke minst er jeg nødt til å vise resultater.
Hvordan trener du?
– Det blir ofte skyting fem til seks ganger i uken. I tillegg til ren skytetrening er jeg også nødt til å trene kroppen min. Da trener jeg både fysisk og mentalt. Det er en utholdenhetssport, så den fysiske treningen blir ofte løping. Det er også viktig å trene styrke.
Hva er mental trening?
– Det går ut på å forberede hjernen på situasjoner som kan oppstå på skytebanen, for eksempel det å komme videre til en finale. Denne spenningen kan gjøre at det er vanskelig å holde nervene i sjakk. For å kunne takle dette så godt som mulig setter jeg meg ned og tenker over vanskelige situasjoner, og går over det igjen og igjen. Vi skal også få hjelp av landslagstreneren vår til å lære oss dette bedre. Jeg merker godt at mental trening er nyttig for meg og skytingen.
Hvilke egenskaper må man ha for å bli god?
– Det er viktig å ha viljen til å gå inn 100 prosent for det. Jo mer du trener jo flinkere blir du, og slik er det jo i de fleste sporter. Det kan være bra å ha konkurranseinstinkt også. Konsentrasjon er en annen ting. Konkurranser går mye på psyken fordi du skal gjøre én ting 25 ganger helt likt, og da er nervene også innblandet. Det å skyte på trening er én ting. Det er verre når du er på et stort stevne med masse publikum og kameraet som filmer deg opp i ansiktet. I tillegg til egne egenskaper er det også viktig med god veiledning. Det er virkelig gull verdt. Du må også ha en hagle som passer deg, og det kan du få til ved å gå til en børsemaker.
Hva gjør konkurranseinstinktet med deg?
– Gjør jeg det dårlig ønsker jeg alltid å forbedre meg. Jeg ønsker ikke å ligge langt nede på resultatlistene. Det får meg til å ville enda mer. Det er nok dette som har fått meg dit jeg er i dag.
Hva er målet ditt?
– Målet mitt er å komme så langt som mulig, og jeg håper på å vinne en verdenscup en gang. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å kjempe for en plass i OL, men det blir ikke lett. For å gjøre det er du nødt til å bli tildelt en plass ved å vinne et verdensmesterskap eller en verdenscup. Det er 39 plasser i OL, og da sier det seg selv at det er veldig vanskelig å komme dit.
Er det noen saker som engasjerer deg i lokalmiljøet?
– Jeg håper vi får en bra leirduebane i Indre Østfold. For øyeblikket er jeg nødt til å pendle en times tid hver gang jeg skal skyte OL-trap.
Hvem er forbildet ditt?
– Mine to forbilder er Magne Østby som er landslagstreneren min, og Tore Brovold som er en skytter som har klart å leve av sporten.
Hva jobber du som?
– Jeg er lærling som energimontør i Jernbaneverket.
Var det vanskelig å få lærlingplass?
– Ja, det var ganske vanskelig, men står du på kan man klare det. Jeg har hørt om flere skytekamerater som har hatt problemer med å få jobb, noe som er veldig synd.
Hva jakter du på?
– Jeg jakter stort sett på rådyr og due. Jeg har lært meg å slakte dyrene selv, så jeg og noen kamerater pleier å spise det jeg har skutt sammen.