Gå til sidens hovedinnhold

Kostbar skolestart

Artikkelen er over 19 år gammel

Ny på skolen + lyst til å lese = dyrt. Dette er realiteten for de nye elevene på videregående skole.

(MYSEN) De store førsteklassingene som hadde sin første skoledag på Mysen videregående skole mandag hadde en lett skoledag, men fikk tunge oppgaver. Nå må de skaffe seg lærebøker som koster en formue. Om en starter på grunnkurs allmennfag må en ut med ca. 3.200 i lærebøker. Da er det ikke beregnet utgifter til skrivebøker og blyanter.

For de som starter i tredje klasse er situasjonen noe annerledes. Regjeringen Stoltenberg bevilget penger slik at skolene selv kjøpte inn klassesett med bøker. På den måten får elevene låne mange av bøkene til fellesfag. Denne ordningen varte imidlertid bare i to år. Dette skoleårets russ får full uttelling og trenger kun å kjøpe bøker til sine linjefag.
Dagens regjering har snakket om en stipendordning som ikke har blitt noe av. Rektor ved Mysen videregående skole Bjørn Solberg sier at han er for en slik stipendordning. Da kan skolebøkene lettere skiftes ut, og det blir mindre administrasjon for skolen.

Brukthandelen på skoleplassen går strykende. Bøker som er brukt kun ett år går for halv pris.
– En kan også selge de brukte bøkene til bokhandelen, forteller en av selgerne.
– Men bokhandelen tar ti prosent slik at det lønner seg å selge bøkene selv.
Mange første og andreklassinger har ordnet seg med fast leveranse. Kjøpere tjener på å ha en fast kontakt å kjøpe alle bøkene fra.
– En må bare passe på å ikke bli lurt. Noen prøver kanskje å selge bøker som for eksempel er en for gammel utgave.