Høsten 2013 var en tøff tid for Cecilie (17). Hun hadde nettopp startet på en ny skole etter en lang sommer. Hun begynte på musikklinja i Askim, og merket fort hvor mye dette tæret på henne.

– Jeg ble bare mer og mer sliten. Jeg hadde jobbet nesten hele sommerferien, så kroppen min var ganske langt nede da jeg startet opp på skolen igjen, og det ble enda verre utover høsten, sier Cecilie.

Det hele førte til at hun fikk kronisk utmattelsessyndrom (ME).

Lot seg ikke vekke

Mot jul var hun så sliten at faren hennes ikke klarte å vekke henne om morgenen.

– Han klarte ikke å vekke meg, selv om han skrek til meg eller kilte meg under foten, forteller 17-åringen.

Dette endte med flere legebesøk. Flere av legene hun snakket med sa til og med at hun ikke var syk nok, og flere ganger tok hun til tårene i bilen etter samtalene med lege.

Mot juletider ble hun endelig diagnostisert. Hun hadde ME, utmattelsessyndrom.

– Kroppen min klarte ikke så lange dager, og den nye skolen krevde mye av energien min, forteller Cecilie Brochs.

Ny hverdag

Før hun ble syk var hun en veldig aktiv person. Hun spilte håndball og trente mye på egen hånd.

– Det var veldig vanskelig den første perioden. Jeg var ikke vant med å ligge på sofaen hele dagen, sier Spydeberg-jenta.

Etter en stund prøvde hun å jobbe litt med hobbyene sine. Hun startet en YouTube-kanal, VlogPrincecca, hvor hun kunne være kreativ.

– Det var en venn av meg som fikk meg til å starte, sier Cecilie, som liker hobbyen godt.

– Jeg er veldig fornøyd med helsesøstrene og rådgiverne på Askim videregående. De har vært til stor hjelp for meg, og jeg har hatt kontakt med dem via mail og telefon, forteller hun.

I dag sier Cecilie at ting går gradvis fremover.

– Noen dager er bedre enn andre, men jeg prøver å bygge opp kroppen min litt etter litt. Målet er til slutt å være i like god form som før jeg ble syk, sier 17-åringen bestemt.