Gå til sidens hovedinnhold

Gratis skolebøker

Artikkelen er over 12 år gammel

Gratis skolebøker til samtlige elever er nytt for i år. Dermed sparer foreldrene tusenlapper.

950 elever ved Mysen videregående skole får i år gratis lærebøker. Tidligere har et par trinn fått gratis bøker, og andre klasser fått noen og kjøpt noen.

– Det er hektisk, og vi har også leid inn et par ekstra hjelpere for å få utdelingen unna, sier bibliotekar Caroline Berg Mølmann ved skolen i Mysen. Og skoleklasse på skoleklasse fikk sine bøker utlevert tirsdag, men på biblioteket regner de med at utleveringen vil foregå hele uken.

Bortimot én million

Rundt én million kroner er skolens bokbudsjett.

– Fylket har hentet inn anbud på skolebøker, og vi har bare et telefonnummer og navn og forholde oss til. Så sett er det enkelt. Men jeg hadde kanskje sett at elevene hadde fått en boksjekk i stedet. Da hadde bokhandleren tatt jobben, sier rektor Bjørn Solberg ved Mysen videregående skole.

Og for hver elev betyr det 4-5.000 kroner spart, og mer for de med studiespesialisering. Og for elever i mer yrkesrelaterte studier som for eksempel frisør- og bygglinjen kan en søke om utstyrsstipend på fra 800 til 3.000 kroner.

– Ordningen med gratis bøker er positivt, men det betyr at elvene ikke får streke under ting eller skrive i margen. Bøkene skal behandles pent ettersom de skal benyttes i tre til fire år. Og det kan være en utfordring spesielt om boken har myk perm, sier Solberg.

Mange leverer ikke bøkene

Bøkene skal levers inn etter terminen.

– Vi må bestille bøker til neste skoleår, og da nytter det ikke å komme med bøkene flere dager etter innleveringsfristen. Da må elevene ta ansvar, foreldrene må betale for de under 18 år og de over får egen regning. I år har vi sendt ut regninger for 150.000 kroner, og enkelte er så store som 3-4.000 kroner. Uteblir betalingen går regningen til inkasso, opplyser Solberg.

– Noen bøker har vært gratis før også. Første året ble det sendt ut regninger for 90.000 kroner og vi trodde det skulle gi elvene en lærepenge. Men det gjorde det ikke, sier Berg Mølmann.

Og den samme situasjonen har man ved videregående skole i Askim. Der ble det utfakturert for vel 100.000 kroner i sommer.