Alle ungdomsskoler i landet skal i gang med ordningen, som er vedtatt i Stortinget. Eidsberg er i gang fra første skoleuke. Gult eple, rødt eple og pære står på menyen for de tre første dagene.

- Godt. Jeg spiser jo en del frukt hjemme også, sier 10. klassingen Ingunn Pilhaug og setter til livs en saftig pære.

Ja, hvordan er egentlig spisevanene blant ungdom? Vi stilte følgende spørsmål til klassens rundt 30 elever: ”Hvis du fikk valget mellom en pose potetgull og et eple, hva velger du?„ Åtte svarte eple, resten innrømmet at de valgte potetgullposen.

- Jeg spiser mye frukt og spiser snacks bare på lørdager, røper Øystein Fossheim.

Vaner i endring
Assisterende rektor Mona Søbyskogen forteller at skolen har hatt en gjennomgang av sin kan-tinedrift og kommet til at vafler, boller og nudler skal vekk. Melk, juice og vann er eneste form for drikke som selges.

- Elevenes kostvaner er i forandring. Mange er blitt mer bevisste. Men fortsatt ser vi jo at noen går rundt med en halvliter cola i baklomma. Ikke alle spiser frokost. Den nye fruktordningen betyr i hvert fall at de får i seg en frukt før undervisningen starter, påpeker hun.

Samarbeider tett
Eidsberg ungdomsskole har samarbeidet tett med Eidsberg kommune om fruktordningen, og det er noe av grunnen til at frukten er på plass allerede fra første skoleuke. Folkehelsa har stilt med penger til et skap som svaler frukten slik at den holder seg.

På barnetrinnet fortsetter abonnementsordningen, hvor elever betaler kr. 2,50 for hver frukt/grønnsak, og hvor staten i tillegg subsidierer dette med 1 krone per enhet.