En gjenganger i alle kommunene i Indre Østfold er programmet «Sommeropplevelser» som arrangeres i et samarbeid mellom kommunene. Her har alle mulighet til å melde seg på den idretten, aktiviteten eller hobbyen de liker best – eller de kan prøve noe helt nytt. Poenget med disse sommeraktivitetene er at barn og ungdom skal komme seg opp av sofaen og ut av stua og gjøre noe sosialt og noe de syns er morsomt.

– Det er vi i Askim kommune som styrer «Sommeropplevelser», men dette er et tilbud til alle som bor i Indre Østfold. Vi kan tilby mange ulike aktiviteter og vi prøver å variere fra år til år. Hvis det er en aktivitet som har nedgang flere år på rad, fjerner vi denne og erstatter den med noe annet. Vi er også åpne for innspill fra ungdommer om hvilke aktiviteter de kunne ønske seg mer av, sier Margaret Aadalen (52), kultursjef i Askim.

Noe for alle

Bladet som kommer ut til barne- og ungdomsskoleelever i Indre Østfold før sommerferien hvert år, nevner mange ulike aktiviteter. Der finner du alt fra dans, fjellturer, fisketurer og motorsportaktiviteter til teater, kunstnerkurs – og det fortsetter, listen er lang.

– Dette er i utgangspunktet noe som er åpent for alle å melde seg på og vi prøver å holde prisene lave. Det er noen aktiviteter, for eksempel fjellturene, som er nødt til å koste litt penger for at de skal være mulige å gjennomføre, men de fleste har råd til dette. Det er også mulig å søke økonomisk støtte om det kan være vanskelig for en familie å betale selv, sier Aadalen.

Ikke det eneste

Flere kommuner har også andre aktiviteter, blant annet Spydeberg og Marker. I Spydeberg arrangeres ungdomsklubb og villmarkstur, det holdes også konserter og andre gratisarrangementer i løpet av ferien.

I Marker er det masse som skjer gjennom hele sommeren, med både turer og kurs, og de samarbeider både med Rømskog og Aremark. Ett av kursene blir kalt «Gull» og går ut på at ungdom skal lære seg mer om lederroller og bevisstgjøre hvordan man blir en god leder i ulike situasjoner. De har også arrangert en kanotur for Marker- og Spydeberg-ungdommer. De har i tillegg en tur til Hardangervidda hvor de enten sover på turisthytter eller i telt, der er de i en uke.

I Trøgstad har de flere forskjellige arrangementer gjennom sommeren og de prøver å fokusere på at de som selv ikke har råd til å dra på ferie, skal ha noe spennende å finne på.

– Vi samarbeider med de andre kommunene om sommeropplevelser, men vi har også litt av hvert som skjer her hjemme i Trøgstad. Vi skal ha klubben åpen og nå om ikke lenge skal vi ha en utstilling av det ungdommene har laget der, for dem som ikke skal på ferie. Utover det kommer vi til å arrangere diverse spontane turer og aktiviteter, sånn at alle skal ha mulighet til å ha noe å finne på i ferien, det er veldig viktig for oss. Dette er ikke dyre arrangementer, for vi må ta hensyn til at ikke alle har råd til det, forteller Trygve Skaug, som er veldig opptatt av at ungdommene i Trøgstad skal ha det bra.