Oppdaget fem ulvevalper i Østmarka

Normalt: Fem tilsynelatende friske valper i det mest innavlede ulvekullet man kjenner til. Født i  Østmarkareviret i vår.Begge Foto: Statens Naturoppsyn (SNO)

Normalt: Fem tilsynelatende friske valper i det mest innavlede ulvekullet man kjenner til. Født i Østmarkareviret i vår.Begge Foto: Statens Naturoppsyn (SNO)

Artikkelen er over 1 år gammel

– Tross ekstrem innavl, ser de fem valpene i Østmarka normale ut, sier genetiker i Rovdata, Øystein Flagstad.

DEL

Rovdata fastslår mandag at det er født to ulvekull på Romerike i vår. Fra før er det kjent at det er fire valper i Mangenreviret. Noe uventet er det nå også konstatert yngling i Østmarka.

Overraskende, fordi det ikke er registrert noen alfahann der siden i fjor.

– Vi kjørte derfor en omfattende slektskapsanalyse av DNA-profilene til valpene, med alle skandinaviske hannulver født de siste tre årene som kandidatfedre, inklusive ledertispas to ettårige sønner. Analysen bekreftet at den ene sønnen hennes er far til valpekullet, forteller genetiker Øystein Flagstad i Rovdata.

LES MER: Økt erstatning for hunder som blir tatt av ulv

Yngste far noensinne

– Det innebærer at vi her ser en grad av innavl jeg på stående fot ikke kan si at jeg har vært borti før. Den skandinaviske ulvestammen er i utgangspunktet preget av innavlsdepresjon som følge av at samtlige dyr i stammen har sin opprinnelse i bare fem individer. Så fikk vi en far-datter-paring i Østmarka i 2015. Tispa fra det kullet ble igjen, og fikk selskap av en hann fra Slettåsreviret mellom Elverum og Trysil.

LES MER: Veterinær mener ulv gikk til målrettet angrep på hest i Moss 

Også han fra det samme slektstreet, men tross alt ikke aller nærmeste familie. De fikk et kull i 2017, og to valper har gått med tispa det siste året, mens noen hann ikke ble registrert i løpetida i vinter. Vi ventet derfor ikke noe kull i år, men da det kom, var forklaringen en mor-sønn-paring som tar innavlen til et nytt nivå. Jeg kan heller ikke komme på noe annet tilfelle der en hann er blitt far som ettåring.

De kan være friske

– Hva innebærer innavlen?

– Innavl er en risiko som måles på bestanden som lavere fertilitet hos hannene, noen er sterile, lavere kullstørrelse, nytt er også dårligere kondisjon, men det er viktig å merke seg at vi snakker om risiko - ikke uunngåelige svakheter. Fem tilsynelatende friske valper er tegn på det, selv om vi ikke vet hvordan de utvikler seg og overlever.

– Det ble for noen år siden vurdert å redusere innavlen ved å bytte ut valper i hi – er det akuelt?

– Det ble diskutert i Sverige, men etter at tanken ble skrinlagt for et par år siden, har det ikke vært nevnt. Stammen trenger sårt friskt blod - dyr som ikke er etterkommere av de fem stamdyrene, men håpet er at de skal komme inn på egne bein. Tre ulver har nylig klart nettopp det, men én av dem ble kjørt ihjel, én ble avlivet illegalt, og ett dyr fikk ett kull der én av døtrene ble tatt ut gjennom lisensjakt, mens de resterende ikke er registrert etter at de vandret ut fra fødereviret. Dermed har de «nye» genene fra disse tre nyeste immigrantene ikke fått spre seg i den svensk-norske bestanden.

LES MER: Tror ulven har vært i området mer enn ett døgn
LES MER: Filmet ulv på grensa til Indre Østfold

Artikkeltags