Tuva: – Håper politikerne vil gi unge en god start

Tuva Ørbeck Strand håper politikerne øker rammen til ungdomsskolen slik at elevene kan få flere språk å velge mellom.

Tuva Ørbeck Strand håper politikerne øker rammen til ungdomsskolen slik at elevene kan få flere språk å velge mellom. Foto:

Ungdomsrådet i Marker har lenge jobbet for flere valgfag på ungdomsskolen. Nå kan ønsket bli oppfylt.

DEL

Tuva Ørbeck Strand (17) ble nylig valgt som leder av ungdomsrådet i Marker. Blant sakene som hun og rådet vil jobbe for, er flere språktilbud på ungdomstrinnet.

– Nå er det bare tysk etter at spansk-klassen ble lagt ned. Unge bør virkelig få flere muligheter innen valgfag, uttalte hun nylig til Smaalenenes Avis.

Les også: Tuva (17) er nyvalgt leder – særlig én sak tar hun tak i straks

Øker rammen

I forslaget til budsjett for 2021 foreslår rådmann Kjell Jogerud å øke rammen til Marker skole med 1 million kroner. Den totale rammen blir da 38 millioner kroner.

Ifølge budsjettdokumentet er det for å dekke behov for økt bemanning på SFO og imøtekomme ønskene fra ungdomsrådet ved å opprette flere tilvalgsfag, blant annet spansk.

Ifølge kommunalsjef Anne-Kari Grimsrud er et tilvalgsfag anslått å koste rundt 400.000 kroner per fag per år.

– Viktig tilbud

Tuva Ørbeck Strand synes det er veldig bra at rådmannen har tatt ungdomsrådets ønske med i budsjettforslaget. Nå håper hun politikerne vil gå inn for det.

– Det er viktig å få flere valgmuligheter tidlig i skolegangen. Det gir elevene et godt utgangspunkt ved valg av språk og utdanning videre, sier hun.

Kenneth Sirevåg, gruppeleder i Marker Høyre, er helt enig med Strand. Dette er en sak han vil stemme for.

– Det er viktig at vi følger opp de unges ønsker og forslag. Ungdomsskolen trenger flere språk å velge mellom. Det har vært etterlyst lenge, sier han.

Utdanningsforbundet i Marker skriver i et innspill til kommunebudsjettet at det er behov for å styrke språkopplæringen for å gi elevene større valgmuligheter i språk og det videre utdanningsløpet.

Les også: Splitter ny barnehage strammer inn: – Rammer pendlerfamilier hardt


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken