Tuva (17) er nyvalgt leder – særlig én sak tar hun tak i straks

Klar til innsats: Tuva Ørbeck Strand (17) er ny leder i ungdomsrådet i Marker. Mandag 23. november er det møte i rådhuset.

Klar til innsats: Tuva Ørbeck Strand (17) er ny leder i ungdomsrådet i Marker. Mandag 23. november er det møte i rådhuset.

Tuva Ørbeck Strand ønsker seg flere samlingspunkter for eldre ungdommer og unge voksne.

DEL

17-åringen ble nylig valgt til leder av ungdomsrådet i Marker. Hun har vært medlem av rådet i halvannet år og overtar nå vervet etter Kaja Gunneng.

Ungdomsrådet har to møter hvert halvår

Vil beholde unge

Strand har mange hjertesaker hun vil jobbe for i tiden framover. Hun er blant annet opptatt av at unge som flytter ut, skal vende tilbake etter endt utdanning. Men da må kommunen være attraktiv. Gode tilbud innen skole, barnehager og ikke minst på fritiden er derfor viktig, mener hun.

– Derfor bør kommunen ha et samlingspunkt for eldre ungdommer og yngre voksne. Det skjer lite i Ørje på en lørdag kveld. Det er faktisk helt dødt i gatene da. Ungdommens kulturhus er et godt tilbud for de litt yngre. Men de litt eldre trenger også et sted å møtes. Ørje må også være et koselig nærområde med et levende lokalmiljø som gjør det attraktivt for yngre mennesker å etablere seg her, mener hun.

Marker har flere gode tilbud som høstmarked og julemarked. Tuva ønsker seg flere slike.

Les også: Vil gjøre slitent torg til bo-perle – kan bli byggestart om ett år

Valgfag og klima

Tuva Ørbeck Strand har flere saker som hun vil jobbe for i Marker.

– Ungdomsskolen bør ha flere språktilbud. Nå er det bare tysk etter at spansk-klassen ble lagt ned. Unge bør virkelig få flere muligheter innen valgfag, slår hun fast.

– Hvilke andre saker vil du jobbe for?

– Jeg er opptatt av klima. Det er viktig å ta vare på naturen vår. Vi må satse på ren energi og gjøre en innsats for klimaet.

– Da er du vel fornøyd med at Marker har blitt en vindmølle-kommune?

– Jeg er ikke kjempeglad for det. Men er heller ikke helt motstander siden vindmøllene gir oss fornybar energi. Det beste er imidlertid å oppgradere landets vannkraftverk, mener hun.

Les også: Mange ideer til hva Glasshuset på torget kan brukes til: – Nå må vi komme i gang med byggingen

Går videregående skole

Tuva Ørbeck Strand går det andre året på studiespesialiserende linje ved Mysen videregående skole. Ennå vet hun ikke helt hva det videre studieløpet blir.

– Er du interessert i politikk?

– Ja, det er jeg. Men jeg har ikke helt landet på hvilket parti jeg hører hjemme i. Men jeg utelukker ikke at jeg med tiden vil engasjere meg politisk på lokalplanet, sier hun.

– Hva gjør du på fritiden?

– Jeg er med i speideren og jobber i Under 20-redaksjonen i Smaalenenes Avis, forteller hun. Strand bor rett utenfor Ørje, like nord for Krogstad.

– Nyttige innspill

Ordfører Theodor Bye (Sp) sier ungdomsrådet kan komme med nyttige innspill i relevante saker.

– Som eksempel vil høringen knyttet til ny valglov og stemmerett for 16-åringer, være et eksempel på en sak som går innom ungdomsrådet før den havner i kommunestyret. I ungdomsrådet har vi to voksne politikere som tar med innspillene videre, sier han.

Tas på alvor

Thea Bakker (Ap) er fast medlem av kommunestyret i Marker. Hun møter også i ungdomsrådet. Fram til sommeren 2019 var hun selv leder av ungdomsrådet.

– Blir rådets mening hørt av de voksne politikerne?

– Rådet blir absolutt tatt på alvor. Kommunestyret vil gjerne ha uttalelse fra ungdomsrådet i saker som angår de unge, sier hun.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken