Tusenere demonstranter ventet foran Stortinget: - Vi er ikke noe smittepoliti

Demonstrasjon "We can't breathe - rettferdighet for George Floyd" utenfor USAs ambassade.

Demonstrasjon "We can't breathe - rettferdighet for George Floyd" utenfor USAs ambassade. Foto:

Av

- Vi er her fordi nok er nok, sier Dana, som har møtt opp utenfor Stortinget og skal holde appell til Nettavisen.

DEL

OSLO [Nettavisen]: - Se på dem og hør på dem. De kjemper for frihet, de kjemper for black lives, de kjemper for solidaritet, de kjemper for ingen rasister i våre gater, sier hun og viser til alle de oppmøtte fredag.

Over 19.000 personer hadde på forhånd varslet at de ville delta på demonstrasjonen «We can't breathe - rettferdighet for George Floyd». Til tross for at organisasjonene også hadde oppfordret om å delta via livestream later det likevel til at flere har tenkt til å ta turen.

Kvart på fire sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, André Kråkenes, til Nettavisen at det er rundt tusen personer ved ambassaden og flere hundre ved Stortinget. Like etter klokken 16.00 begynte personene å spasere videre mot Stortinget.

SE LIVE VIDEO HER

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjonen «We can't breathe  rettferdighet for George Floyd»

Demonstrasjonen «We can't breathe rettferdighet for George Floyd» Foto:

Flere kilometer langt tog

Ifølge NRK skal toget av demonstranter fra Huseby til Stortinget være flere kilometer langt. Klokken 16.12 opplyser politiet at folk er i ferd med å forlate den amerikanske ambassaden.

- Vi ser et oppbrudd her nå, sier Kråkenes til Nettavisen.

På spørsmål fra Nettavisen om hva politiet gjør med tanke på smittevern, svarer Kråkenes, at det ikke er noe politiet prioriterer.

- Vi er ikke noe smittepoliti. Det er arrangøren og hver og en som møter opp som er ansvarlige for å overholde den. Men i dag har vi mest fokus på ytringsfriheten, sier Kråkenes.

Politiet hadde heller ikke noe å utsette på demonstrantene som var på Huseby:

- Ved ambassaden gikk det rolig for seg. Det ble meldt om at noen hadde avfyrt en røykgranat i mengden, men ingen ble skadet. Vi takker alle demonstranter og deltakere for en fredelig demonstrasjon, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

(Artikkelen fortsetter under bildet

)

Demonstrasjonen «We can't breathe  rettferdighet for George Floyd» utenfor Stortinget fredag ettermiddag.

Demonstrasjonen «We can't breathe rettferdighet for George Floyd» utenfor Stortinget fredag ettermiddag. Foto:

Satte ned foten

Etter at kommunen satte foten ned for George Floyd-demonstrasjonen i Oslo etter smittebekymring, måtte arrangørene African Student Association ved Universtetet i Oslo og Arise finne andre løsninger for å gjennomføre markeringen og demonstrasjonen etter George Floyds dødsfall.

I tillegg skal det organiseres en menneskelige kjede i Oslo av 750 personer som har meldt seg på til arrangementet. De har fått til sendt møtepunkt, slik at ikke for mange skal samles ett sted.

- Hundrevis er møtt opp til markeringen og trosser smittervernsreglene. Det kommer stadig flere, ofte i grupper. Det er mye ungdommer, noen kommer marsjerende og andre i grupper med egne faner og plakater. Det ropes «no justice, no peace», sier Nettavisens reportere på stedet.

Dette til tross for restriksjonene på en maksgrense på 50 personer gjorde at planen om å knele utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo utgikk. Fredag formiddag sperret politiet av området for all trafikk, og i stedet samlet 50 utvalgte demonstranter seg foran Stortinget fredag ettermiddag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjonen «We can't breathe  rettferdighet for George Floyd» utenfor Stortinget fredag ettermiddag.

Demonstrasjonen «We can't breathe rettferdighet for George Floyd» utenfor Stortinget fredag ettermiddag. Foto:

Flere tusen er ventet

Til tross for at organisasjonene bak demonstrasjonen og markeringen har hatt en god dialog med politiet i forkant av arrangementet, er det likevel ventet flere tusen deltakere.

«Rart at det er slike tiltak kun for demonstrasjoner, men fulle kjøpesentre hvor folk må snike seg forbi for å komme frem er greit? Det gir ikke mening spør du meg», var en av kommentarene på Facebook.

«Jeg kommer uansett», skrev en annen til tross for at arrangørene oppfordrer deltakerne til å overholde smittervernsreglene.

«Vi forstår at mange ikke er enige i myndighetens vurdering eller vår beslutning om å kun ha 50 demonstranter, men husk at denne demonstrasjonen ikke er den eneste muligheten vi har til å vise solidaritet for George Floyd eller motstand til politivolden i USA og verden over», skrev arrangøren på Facebook torsdag.

Flere kjente fjes

Blant dem som har varslet deltakelse er blant andre influenseren og den tidligere bloggdronningen Sophie Elise.

Også kjendiser som Astrid Smeplass, Julie Bergan, Isabel Raas, Jonis Josef og Hakeem har varslet deltakelse.

Andre kjendiser har allerede deltatt i markeringen på sin egen måte. Blant dem Jørgine Massa Vasstrand, eller «Funkygine» som hun er mest kjent som, samlet familien sin med plakater og delte bilde på Instagram for å støtte saken.

- Vi kommer ikke til å være i Oslo i dag for å delta på den fredelige demonstrasjonen, men vi er med fra Jessheim, skriver Vasstrand til bildene.

Døde under pågripelse i Minneapolis

Dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd har skapt kraftige reaksjoner over hele verden. 46-åringen døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot nakken i flere minutter under en pågripelse i Minneapolis 25. mai.

Politibetjenten Derek Chauvin er pågrepet og ble først siktet for uaktsomt drap. Siktelsen har senere blitt endret til «unintentional second degree murder». Dette tilsvarer en skjerping i retning av det som på norsk kalles forsettlig drap.

De tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen av Floyd, er siktet for medvirkning.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken