Gå til sidens hovedinnhold

KrF-velgere på turtoppen

Artikkelen er over 4 år gammel

Åtte av ti nordmenn planlegger en tur ut i naturen i løpet av påsken.

Det viser en ny undersøkelse. Iveren er størst i Nord-Norge, blant høytlønte og KrF-velgere.

Det er Ipsos som på oppdrag fra paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv står bak undersøkelsen. I et representativt utvalg på 1.012 intervjuede svarer 81 prosent at de skal ut i naturen i påsken.

– Dette bekrefter at friluftslivstradisjonen står sterkt i Norge, sier generalsekretær Lasse Heimdal.

At store deler av landet mangler snø, ser ikke ut til å dempe turlysten.

– Kystfriluftslivet er godt i gang igjen etter vinteren. Padling eller seiling kan være den perfekte påskeaktiviteten i år. Det er ikke alltid nødvendig å dra så langt for å nyte naturen, sier Heimdal.

Flest i nord

Iveren etter å komme seg ut i naturen er ikke helt den samme over hele landet. Mens 90 prosent av de spurte i Nord-Norge planlegger å være på tur, har bare 68 prosent i Oslo tanker om det samme.

Ipsos-undersøkelsen antyder ellers at utdanningsnivået påvirker turlysten. Mens 88 prosent av dem med høyere universitets- eller høyskolegrad skal ut i naturen i påsken, er svarprosenten 69 blant dem som kun har grunnskoleutdanning.

Disse forskjellene avspeiler seg også i inntektsstatistikken. Mens ni av ti med husstandsinntekt over 800.000 kroner skal ut i påskenaturen, er det bare 69 prosent av de lavest lønte som har planer om det samme.

KrF og Venstre

De to samarbeidspartiene KrF og Venstre kan være enige om mye politisk, men når det kommer til påskeplaner synes velgerne deres å skille lag. Størst er nemlig turlysten i KrF, der 95 prosent av de spurte planlegger påsketur i naturen. Minst er iveren i Venstre, der 66 oppgir det samme.

Tre av ti Venstre-velgere akter ikke å være ute i naturen i påsken. Nærmest Venstre i svarene kommer SVs velgere. At både Venstre og SV profilerer seg som naturvernpartier hjelper øyensynlig lite på tur-iveren. 74 prosent av SVs velgere skal ut i naturen i påsken, mens 18 prosent har andre planer.

På tredjeplass på lista over partier med de tilsynelatende minst turglade velgerne, ligger Høyre med Miljøpartiet De Grønne hakk i hæl. (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken