Han er ikke så ulik andre ungdommer. Han har noen gode venner, går på skole og elsker familien sin. Noen dager føler han på kjærlighet og glede, men også ensomhet og sorg. Martinsen er nemlig én av mange unge som har følt på utenforskap og ensomhet blant sine venner.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Mandag 26. juli skrev 17 år gamle Trym Martinsen fra Spydeberg et innlegg på sin Facebook-konto.

«En ting jeg lurer på. Noe av det verste som finnes er når du har hatt folk der hele veien, og ryddet opp og hjulpet dem under alle feilene deres, så forsvinner de så fort du gjør dine feil eller har det vondt. Hva er grunnen til at de få man har, skal forlate deg sakte, men sikkert.»

Slik starter han innlegget. Bakgrunnen for innlegget er tap av mange venner, flere tøffe dager og kjærlighetssorg. Nå håper han folk tør å bry seg mer om hvordan andre har det.

Alltid stått opp for venner

– Da jeg skulle inn på videregående valgte jeg teknologi- og industrifag (TIP) fordi kompisene mine valgte det. Etter hvert innså jeg at det ikke var det jeg egentlig ville, så jeg byttet til helse- og oppvekstfag, forteller Martinsen i et intervju med Smaalenenes Avis.

Da han byttet linje, ble kontakten med vennene hans brutt. Grunnen var flere problemer som hang igjen fra tiden på ungdomsskolen.

– Vi var på ulike plan. Misforståelser og diskusjoner gjorde det vanskelig å opprettholde kontakten da jeg byttet linje. Vi endte opp med å kutte all kontakt, sier 17-åringen.

Martinsen mener at han stilte opp for sine ungdomsskolevenner, men føler at hans hjelp aldri ble satt nok pris på. Følelsen av utenforskap kan komme av ulike verdier blant vennene og den unge alderen, mener Martinsen selv.

– Jeg har konstant stilt opp uansett hvor de har vært, hvor mye de har slitt eller hvor vanskelig de hadde det. Jeg både tror og håper de vennene jeg har i dag legger merke til det, forteller han.

«Ekte venner og nære står opp for deg uansett hvor store feil du gjør eller hvor vondt du har det, men de som bare lar deg være i håp om at alt ordner seg automatisk er de som du trodde var der for deg, men forlot deg.", skriver han videre i innlegget.

På bunnen

Har du noen gang følt at livet var helt på bunnen?

– Ja, svarer han raskt.

– For å være helt ærlig så var juli måned i år verst, men jeg har følt på det flere ganger, forteller han videre.

Å være på bunnen har for Martinsen ikke vært en enkel oppgave. Han har vært nødt til å se etter måter å komme seg opp igjen på.

– Ønsker du å dele hva som gjorde at du var helt på bunnen?

– Det var mest fordi at jeg mistet noen venner som sto meg nært samtidig som jeg hadde kjærlighetssorg. Da jeg var helt på bunnen var jeg nødt til å finne løsninger. Løsninger til hvordan jeg skulle komme meg videre i livet.

– Er det én ting jeg har lært så er det at dersom man er på bunnen kan det kun gå én vei, nemlig oppover.

Hvordan går det nå?

– Hvordan kom du deg gjennom de vanskelige hverdagene?

– Jeg begynte å prate mye med mamma og pappa. Jeg turte å åpne meg for dem. De hjalp meg med løsninger og valg og rådet meg til hva jeg burde gjøre. Det kom til et tidspunkt hvor jeg innså at jeg bare måtte reise meg opp og gå oppover den lange stien som får meg helt opp igjen.

– Jeg må bare fortsette å henge med de folkene jeg digger og nyte hver dag som kommer. Ingenting blir tatt for gitt lenger.

– Noen spørsmål er vanskeligere å stille enn andre: Hvordan går det med deg, egentlig?

– Det går egentlig ganske fint med meg. Jeg har begynt å få det bedre etter at jeg fikk nye venner og ble dirigert inn på den nye veien jeg går nå. Innimellom har jeg dager hvor jeg er litt i kjelleren og overtenker, selv om jeg vet innerst inne hva som er best for meg.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Ikke unormalt

Anita Kolberg er helsesykepleier på Mysen videregående skole, og har snakket med flere ungdommer som har følt seg alene.

– Ungdommer kommer til meg med en følelse av ensomhet støtt og stadig. Det er ikke alltid de kommer innom med det som hovedtema, men man forstår at de er alene. Flere problemer skyldes nemlig ensomhet, forteller Kolberg.

Hun mener at slike situasjoner er vanskelig å håndtere, men viktig å ta tak i og snakke om.

– Hvis det kommer ungdommer til oss og spør om råd, pleier vi ofte å si dette:

  • Ta kontakt med noen du mener er hyggelige.
  • Se ekstra på han eller hun i klassen du ønsker å skape et bånd med.
  • Finn andre med dine interesser. Enten på skolen, fritidsaktiviteter eller andre steder.

Kolberg ser at stadig flere ungdommer føler seg ensomme på grunn av internett. «Alt» skjer på sosiale medier, og da er det vanskelig å være tilfreds med det man har selv.

– Hvis man ser noen på skolen være alene, bør man bry seg, smile og vise interesse ovenfor personen. Det verste er å overse og tro at noen andre tar seg av det. Følelsen av tilstedeværelse er utrolig viktig for dagens ungdom.

Oppfordring

Helt til slutt blir Martinsen spurt om han har en oppfordring til Indre Østfolds innbyggere. Det tok ikke lange tiden før disse ordene kom ut av munnen hans.

– Folk må ikke glemme de små problemene som gjemmer seg bak ethvert fjes. Det er utrolig viktig å ta vare på hverandre og se hverandre istedenfor å tenke at noen andre fikser det. Gå ut av komfortsonen og spør noen hvordan de har det.

– Stol på meg, det betyr alt.