Trygve Skaug om Bergen: – Føles som å spille på hjemmebane

Multikunstner: Trygve Skaug har gitt ut fire diktsamlinger. I 2018 hadde lanserte han også en poesiutstillingen «Hjemmekamp». I morgen holder han konsert i Grieghallen.

Multikunstner: Trygve Skaug har gitt ut fire diktsamlinger. I 2018 hadde lanserte han også en poesiutstillingen «Hjemmekamp». I morgen holder han konsert i Grieghallen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg har jo spilt inn fire plater her. Så det blir stas å endelig komme tilbake.

DEL

For to år siden spilte han der i lag med Maria Mena. På fredag er Trygve Skaug tilbake i Grieghallen, denne gangen som soloartist.

– Jeg gleder meg veldig til å spille i Grieghallen. Jeg bodde i Bergen i mange år, så det er litt som å være på hjemmebane.

Bestselgende poet

Ved siden av musikkarrieren har Skaug også bemerket seg som lyriker.

– Diktene dine når ut til mange?

– Ja, det har blitt en del. Det er rundt 100 000 følgere på instagram nå, sier artisten.

Ordene til den jordnære musikeren har rørt mange. For selv om poesi og lyrikk gjerne når ut til flere gjennom musikken nå til dags, har Skaug funnet en stemme også uten å sette melodi til. I 2016, 2017 og 2018 endte han opp som den mest solgte lyrikeren i Norge, med diktsamlinger som «11 millioner bugg» og «50 kubikks hjerte».

– Skrivingen kom nok i begynnelsen som et resultat av musikken. Det var et naturlig sted å få lyrikken ut på. Det var liksom ikke så flaut som 14-åring å være kul bandmusiker, istedenfor å si sånn: Se her, jeg har skrevet novelle, humrer han.

LUFTIG: StMorritz har spilt 15 konserter i luften i løpet av de siste to dagene.

LUFTIG: 15 av de 40 konsertene har blitt holdt i luften. Her er StMorritz på Gardermoen. Fra venstre Trygve Skaug, Bjørnar Sangolt, Erlend Vesteraas og Maria Elisabeth Brandal Berstad.

StMorritz på Gardermoen. Holder 40 konserter på under 40 timer.
Trygve Maria Erlend og Bjørnar
Norgesturne
Rekordforsøk

LUFTIG: StMorritz har spilt 15 konserter i luften i løpet av de siste to dagene. LUFTIG: 15 av de 40 konsertene har blitt holdt i luften. Her er StMorritz på Gardermoen. Fra venstre Trygve Skaug, Bjørnar Sangolt, Erlend Vesteraas og Maria Elisabeth Brandal Berstad. StMorritz på Gardermoen. Holder 40 konserter på under 40 timer. Trygve Maria Erlend og Bjørnar Norgesturne Rekordforsøk Foto:

Etter hvert prøvde han seg forsiktig med noen innlegg på facebook. Skaug hadde fått heltidsjobb og fikk tid til å klekke ut noen dikt i bilen på vei til og fra jobb.

Gir ut poesi for ungdom

– I begynnelsen trodde folk jeg hadde lagt ut tekster på feil plass, men så skjønte de greien. Etter hvert var det noen som sa jeg burde få diktene utgitt, men jeg fikk nei fra forlagene.

Da tok kunstneren heller saken i egne hender.

– Jeg bestemte meg for å gi ut selv. Det er litt fy-fy i bokbransjen, men som litt skamløs musiker tok jeg meg den friheten.

Avtale med forlag ble det likevel til slutt. Etter å ha gitt ut fire diktsamlinger på egenhånd, ringte Cappelen Damm.

Jeg bestemte meg for å gi ut selv. Det er litt fy-fy i bokbransjen, men som litt skamløs musiker tok jeg meg den friheten

Trygve Skaug

– Så nå skal jeg gi ut en bok for ungdom gjennom Cappelen i mars. Samarbeidet med dem har vært veldig bra, det er jo veldig profesjonelle folk. Bare kjærlighet!

Bistandsprosjekter

Kombinert med diktningen og musikken driver Skaug også med bistandsarbeid. Han sier familien har mye av æren for det.

– Jeg husker en gang vi var ute og gikk i Oslos gater med morfar. Det var en tigger som satt der uten sko og morfar tok av seg skoene sine for å gi dem til tiggeren. Vi spurte litt sånn overrasket hvorfor han gjorde det. Han hadde jo ikke sko, svarte morfar da. Vi har jo masse sko hjemme, sa han da, forteller Skaug.

De siste årene har han arbeidet med et skoleprosjekt i Manilla. Der prøver han å legge til rette for at de lokale selv kan drive prosjektet videre.

– Vi kan ikke bare sende penger. Jeg tror der bra at barna får forbilder som kan vise at det går an å komme seg ut av det vonde, for eksempel lærere som også kommer fra slummen. Det er vesentlig, tror jeg, at lokale folk bærer prosjektene.

Prosjektet i Manilla har satt seg fore å bidra til at flere jenter fullfører utdanningen sin.

– Det er en internatskole for jenter. Andelen jenter som dropper ut av skolen i Manilla er veldig høy. Familien trenger at de jobber og tjener inn penger. Og sexindustrien er veldig stor, så da ender de ofte opp der dessverre. Da er det bedre at de heller får muligheten til å bli frisører eller tannleger, istedenfor å gå ut i et yrke som ikke er så hyggelig å prate om.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken