Nå sliter rådyra i skogene våre – søker om lov til å hjelpe dem

Rådyrfôring: Nå er det forbudt å  fôre rådyr. Men Trøgstad kommune søker nå om dispensasjon. - Håper vi får et raskt svar, sier Frode Risbråthe, leder for viltnemnda i kommunen.

Rådyrfôring: Nå er det forbudt å fôre rådyr. Men Trøgstad kommune søker nå om dispensasjon. - Håper vi får et raskt svar, sier Frode Risbråthe, leder for viltnemnda i kommunen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

TRØGSTAD: Selv om det er forbudt å fóre rådyr i vinter, vil likevel kommunen søke Mattilsynet om dispensasjon. Får Trøgstad kommune lov, skal rådyrene på fóringsplassene overvåkes med viltkamera.

LES OGSÅ: Snøen lager strabaser for rådyr - men båndtvang for hunder ikke tema ennå

Skaper trafikkproblemer

– Denne vinteren er spesiell med en kombinasjon av skare, nullføre og nysnø. De skraper i snøen, men finner lite mat. Av erfaring vet vi at de da trekker på veier og til folk. Det igjen kan føre til påkjørsler og ulykker. Dette er også tanken bak for å søke om dispensasjon, forklarer Frode Risbråthe, som leder viltnemnda i kommunen.

For å unngå eller begrense spredningen av skrantesjuke som kalles CWD hos hjortevilt, har Mattilsynet  innført forbud mot å legge ut fôr eller å sette ut saltslikkesteiner til ville hjortedyr i hele landet.

LES OGSÅ: Gjorde rart funn: Dette rådyret burde hatt tannregulering

– Jeg vet om en kommune i Akershus som har søkt og fått dispensasjon. Men det må være et detaljert opplegg rundt fóringen for eventuelt å få søknaden innvilget, opplyser Risbråthe.

Vil overvåke dyra

Det er viltforvalter Simen Løken som skal sende søknaden.

– Jeg skal sende med et kart over plasser det skal fores fra, i tillegg til en plan over fóringsopplegget og hva slags fór som skal brukes. I tillegg understrekes det at fóringsplassene vil bli overvåket med viltkamera for å oppdage eventuelle syke eller skrantende dyr, forklarer Løken.

LES OGSÅ: Nå er det forbudt å fôre rådyr

Selv om det er forbudt å fóre hjortevilt legger Mattilsynet opp til å gi kortvarig tillatelser. Ved kortvarig fôring av ville hjortedyr i forbindelse med merkings- og forskningsprosjekter.

Eller planmessig fôring av ville hjortedyr i en begrenset periode av hensyn til trafikksikkerhet i områder der skrantesjuke (CWD) ikke er påvist.

Det må dokumenteres at andre relevante offentlige instanser har konkludert med at andre trafikksikkerhetstiltak ikke kan erstatte fôringen og at fôringen er nødvendig. Det må også dokumenteres at plan for nedtrapping av fôring er utarbeidet og at trekkruten dyrene bruker sannsynligvis ikke går gjennom områder der skrantesjuke (CWD) er påvist.

Mattilsynet presiserer at den som fôrer dyrene, skal holde fôringsplassene under observasjon for å oppdage syke dyr.

DETTE ER SKRANTESYKE:

  • Skrantesjuke (Chronic Wasting Disease (CWD) er en prionsykdom (en type proteiner som ikke brytes ned i kroppen) hos hjortedyr.
    Det er ikke påvist noen sammenheng mellom skrapesjuke hos sau, BSE hos storfe og skrantesjuke hos hjortedyr.
    Sykdommen er dødelig for dyr, men har aldri smittet til mennesker.

Kilde: Mattilsynet

Artikkeltags