TRØGSTAD: Onsdag signerte Indre Østfold Senior Service (IOSS) og Trøgstad Sparebank avtalen om prosjektet «Digital Senior».

Unikt i Norge

– Målet er å få alle bankens kunder på nett, sier lokalbanksjef Lars André Dingstad-Eriksen og daglig leder Stian Eriksen i IOSS.

Onsdag starter kurset. Hver onsdag vil Stian Eriksen være i banken for å ta imot kunder som vil ha hjelp til å logge seg inn via smarttelefon nettbrett eller pc. Har kunden i tillegg behov for banktjenester, så vil derimot en ansatt hjelpe til.

I tillegg kan kundene også få datahjelp hjemme i stua, eller få en kombinasjonsløsning av både hjelp i banken og hjemme.

– Vi har undersøkt dette, og tror at Trøgstad er først ute i landet med en slikt samarbeid om å oppdatere datakunnskapene til kommunens innbyggere, sier Stian Eriksen og Lars André Dingstad-Eriksen.

– Hvorfor ønsker banken å få kundene over på nett?

– Fordi vi ser at det er tungvint ikke benytte for eksempel nettbank, Digipost, Altinn, E-resept, svarer de.

Digitaliserer folk

– Jeg ser også at noen av kundene våre har behov for digital kompetanse. Dette skal være et prøveprosjekt i et halvt år, legger Dingstad-Eriksen til.

– Jeg er ute etter å programmere fru Olsen slik at hun kan trykke på de rette knappene og komme seg inn på nett, forklarer Stian Eriksen.

Det er spesielt e godt voksne bankkundene de regner med har behov for opplæring. Lokalbanken og det private selskapet har allerede startet samarbeidet. Høsten 2016 startet de et digitalt kurs.

 

– Det ble fulltegnet med en gang. Derfor satte vi i gang med kurs to. Resultatet var 40 kursdeltakerne. Vi skjønner at behovet er stort, sier Stian Eriksen.

Tidligere kommunestyrepolitiker Torbjørn Bønke er en senior på 63 år, som er så oppdatert at han hjelper andre som har trøbbel med å komme seg inn på nettet.

– Har du noen tips?

– Dataen er ikke farlig. Man kan alltid spole tilbake. Og vær ikke redd for å spørre andre. Dessuten bør folk lage sen enkle passord det er lett å huske, tipser han.