Ole Johan (28) har sittet totalt 59 dager i bil på vei til travløp i 2017 – det har gitt millionutbetaling

TIMER OG DAGER BAK RATTET: Ole Johan Østre tilbringer 90.000 kilometer i bilen i løpet av ett år og får mange av timene til å gå med å snakke i telefonen med kamerater, kollegaer, presse og hesteeiere. Den nye Bluetooth-handsfreen må ofte lades. 												       FOTO: HENRIK GLIMO HANSEN

TIMER OG DAGER BAK RATTET: Ole Johan Østre tilbringer 90.000 kilometer i bilen i løpet av ett år og får mange av timene til å gå med å snakke i telefonen med kamerater, kollegaer, presse og hesteeiere. Den nye Bluetooth-handsfreen må ofte lades. FOTO: HENRIK GLIMO HANSEN Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Travsporten i Indre Østfold står sterkere enn noen gang. Den ene storløpstriumfen har avløst den andre i 2017. I det stille har Ole Johan Østre oppnådd rekordtall gjennom knallhardt arbeid.

DEL

EIDSBERG: Indre Østfold har med årene blitt bortskjemt med gode hester og storløpsseire. Årets sesong overgår trolig det meste. Brenne Blissi vant Derbystoet for Jens Kristian Brenne, Ferrari B.R. satt en spinnvill verdensrekord på 1.09,9a/2.100 meter for Per Oleg Midtfjeld og Lionel vant Olympiatravet på Åby og har travet inn 4,8 millioner for sin kusk og eier Gøran Antonsen.

– Det er vanskelig å rangere prestasjonene. Alle er flotte representanter for travsporten i Indre, men det er klart at det var stort å se Gøran kjøre inn til seier på Åby med Lionel, sier Ole Johan Østre til Equus.

De to kompisene har fulgt hverandre helt siden ponnitravets tid.

Smadrer alle rekorder

Selv går Østre mot et rekordår i løpsbanen. Med 75 seire og 4,8 millioner kroner innkjørt som kusk, smadrer han fjoråret med over 1 million kroner.

(Saken fortsetter under bildet.)

Trøndelagspokalen - Bork Rigels Æresløp med Særpefanten i 2014. 
- En helg i Trondheim jeg aldri glemmer. Vi vant både fredag i Orkdal og søndag på Leangen. Den første hesten som gjorde at jeg kom i rampelyset. At jeg nå har fått hesten inn på egen stall er en stor ære, sier Ole Johan Østre.

Trøndelagspokalen - Bork Rigels Æresløp med Særpefanten i 2014. - En helg i Trondheim jeg aldri glemmer. Vi vant både fredag i Orkdal og søndag på Leangen. Den første hesten som gjorde at jeg kom i rampelyset. At jeg nå har fått hesten inn på egen stall er en stor ære, sier Ole Johan Østre. Foto:

– Året har gått over all forventning. Jeg hadde et mål om 70 seire og 4 millioner, så vi kan trygt si at målene er nådd. Dessverre er året snart slutt, det betyr at vi starter med blanke ark igjen, sier Østre mens han rynker på nesen. Det er tydelig at det sitter langt inne å slippe alle de han har distansert i løpet av året, opp i ryggen igjen fra 1. januar.

Mindre sosial

Men medaljen har sin bakside. Østre tilbakelegger rundt 90.000 kilometer i året. Det tilsvarer over to ganger rundt jordkloden.

– Det er klart at man ofrer mye for å kunne leve det livet man drømte om på barneskolen. Etter at jeg ble pappa har det blitt mindre sosiale sammenkomster. Det gjelder å bruke mest mulig tid med guttene mine når jeg først er hjemme, sier Østre og er klar på én ting:

– Jeg er overbevist om at ungene mine får en bedre og mer aktiv oppvekst på gården enn om vi hadde blitt boende i Mysen sentrum.

Slapper av i bilen

Totalt har Østre gjestet 26 forskjellige travbaner i 2017, de lengste turene har tatt åtte-ni timer en vei.

– Det er ikke til å stikke under en stol at jeg trives med å kjøre bil, ellers hadde det blitt vanskelig å holde på som nå. Fremfor alt slapper jeg skikkelig av, samtidig som jeg får tid til å ta en del telefoner med travpressen og hesteeiere, understreker Østre.

(Saken fortsetter under bildet.)

Th. Marthinsens Æresløp: Med Patricia Hastrup i 2017: – Lars Anvar Kolle var ute med beinbrudd og Åsbjørn Tengsareid valgte en annen hest. Derfor spurte Jens Kristian Brenne (t.h.) om jeg ville steppe inn i Drammen. Det var stort bare å få lov til å kjøre en sånn hedershoppa. Vi fikk dempe, styre og gjøre akkurat som vi ville. Jens Kristian er en fantastisk person. Gøy å vinne et storløp sammen med han, sier Østre (t.v.).

Th. Marthinsens Æresløp: Med Patricia Hastrup i 2017: – Lars Anvar Kolle var ute med beinbrudd og Åsbjørn Tengsareid valgte en annen hest. Derfor spurte Jens Kristian Brenne (t.h.) om jeg ville steppe inn i Drammen. Det var stort bare å få lov til å kjøre en sånn hedershoppa. Vi fikk dempe, styre og gjøre akkurat som vi ville. Jens Kristian er en fantastisk person. Gøy å vinne et storløp sammen med han, sier Østre (t.v.). Foto:

Et regnestykke med en «normal» travuke viser at Østre sitter i bilen rundt 27 timer – alt avhenger av hvilken arena som har V75-kjøringen på lørdagene. Det tilsvarer 59 dager i bilkjøring i løpet av ett år!

– Med økende bompenger og dieselpriser må det koste mye?

– Helt klart. Beregningene viser 12.000 kroner bare i diesel på en måned. I året betaler jeg rundt 200.000 kroner i bompenger. For å klare utgiftene investerte jeg i hestebil sånn at jeg kan drive som transportør når jeg først er på vei til travbanene. Utgiftene setter et stort press på meg som utøver. Det holder ikke å møte opp og motta oppsittpengene på 350 kroner lenger. Jeg er helt avhengig av å prestere på topp sånn at jeg klarer å kjøre inn penger til hesteeierne, sier kusken som profesjonell travtrener er med i trekkordningen der han i snitt får 8 prosent av innkjørte penger. Satsen avhenger av om travtreneren han kjører for innehar profesjonell- eller amatørlisens.

– Heidi betyr alt

Under travtrenerutdannelsen på Norsk Hestesenter på Starum investerte Østre i et småbruk i Glørudveien, et par kilometer skogsvei inn i Trømborg. Her har han 16 hester som får boltre seg i fantastiske treningsforhold.

– Alle forholdene ligger til rette for å trene hest, både med skogsveier, intervallstrekker, gummiløyper og kort avstand til Momarken Travbane. Sånn på generelt grunnlag føler jeg de virkelig gode trenerne er de som klarer å utnytte forholdene sine best mulig, men her har vi ingenting å skylde på om vi ikke lykkes, påpeker Østre – som får uvurderlig hjelp fra kona Heidi Johansen.

(Saken fortsetter under bildet.)

LYKKELIG FAMILIE: Heidi og Ole Johan har de to flotte sønnene Fredrik (3) og Kristoffer (5).

LYKKELIG FAMILIE: Heidi og Ole Johan har de to flotte sønnene Fredrik (3) og Kristoffer (5). Foto:

– Heidi betyr alt. Hun jobber som en helt fra morgen til kveld, med både med stallen og ungene. Dessuten har vi god støtte fra foreldre på begge sider.

– Da vi skulle sette opp de første stallboksene sto vi mellom seks eller åtte. Vi falt ned på seks store. Med de nye stallene blir det nå 16 bokser totalt, så det blir ikke problemer med å få tiden til å gå, sier Heidi med et smil rundt munnen.

– Hvem er Østre?

Heidi er datter av Hans Martin Johansen, som i en mannsalder drev Johansens Salmakeri på Momarken. Hun jobbet en periode vegg i vegg hos Per Oleg Midtfjeld og opplevde store triumfer.

– Heidi er veldig dyktig i stallen. I perioden hun jobbet for «Oleg» var hun blant annet oppasser for New Varenne L.A., en hest Midtfjeld tok fra å være en hverdagshest til å vinne Derby. En av de desidert beste trenerprestasjonene jeg vet om. Midtfjeld er i en egen klasse til å sette opp hestene til de viktigste løpene, skryter Østre.

I det vi beveger oss til det velfylte premieskapet kan vi skimte championatpokaler lang vei. I perioden som stallansatt kammet Østre med seg 14-15 pokaler. Hans største triumf er likevel Trønderlagspokalen med Særpefanten.

– Men hvem er Østre? skyter fruen inn.

På peishylla står nemlig oppasserpokaler fra Derby, Josef Kleins Æresløp og norgesmesterskapet som Heidi fikk med New Varenne L.A.

– Forhåpentlig kan premiesamlingen min bedres i fremtiden, men bedre enn Heidi sin blir den aldri siden hun er oppasser på alle hestene, sier Østre og legger den ballen død.

Prestasjonskultur

Ole Johan er født inn i hestesporten via en mor som er rideinstruktør, men det var ponnitravet som tok han inn i travet for fullt. 
- Jeg har nok måttet gå en lengre vei enn de som er født inn i en familie med en travtrener. Den første kontakten jeg hadde med hest var med firehjulsvogn og slede. Da foreldrene mine fant ut at de hadde en skolelei ungdom i huset, lagde de lite bråk ut av det. Så lenge jeg hadde en jobb og klarte meg økonomisk var de fornøyd, sier den tidligere stallmannen. Det hele begynte med sommerjobb hos Leif Dybdahl, før han gikk over i fast stilling hos broren Kåre Dybdahl. I årene som fulgte jobbet han også for Cato Antonsen, Gunnar Gjerstad og Anders Tovengen.
- Hvem har du tatt med deg mest fra?
- Litt fra alle. De var unike og dyktige på hver sin måte. For eksempel kunne man lære en hel del av å bare se på Cato kjøre hurtig. Hvordan han fikk fart på hestene. Hos Tovengen lærte jeg orden og disiplin, mens Dybdahl var allroundere som var gode på «alt». 
- Hvorfor tror du travtrenerne rundt Momarken gjør det så sterkt? 
- Svaret er nok sammensatt. I alle de årene jeg har vært en del av miljøet på Momarken, har det vært om å gjøre å være «bedre enn naboen». En slags iver etter å utvikle seg og det å konkurrere. Bare se på ponnimiljøet jeg var en del av som liten. Både Stian Eilefsen, Gøran Antonsen og Espen A. Schie har blitt profesjonelle travtrenere. Dessuten har Ina Veronika Toverud slått igjennom som galoppjockey. Nylig ble hun verdensmester for amatører, påpeker Østre.  
 

Ble nektet stall på Momarken

Karrieren til Østre har stort sett bare gått en vei siden han bestemte seg for å satse, men ett slag kjenner han fortsatt den dag i dag.
- I utgangspunktet var planen å ta ut profflisensen med en gang jeg var ferdig med trenerskolen julen 2012, men daværende sjef i DNT, Rune Gustavsen, lurte meg sånn at ikke lisensen kunne skrives ut mens, Momarken-styret med ett par i spissen beskyldte meg for å drive som svart trener. De prøvde alt de kunne for at jeg ikke skulle lykkes. Jeg har ingenting imot personene som var involvert den gangen, men jeg må innrømme at det er deilig å vise de at jeg får det til. 
Det er nemlig ikke bare som kusk Østre har forbedret årsfasiten. I innkjørt på egen stall har han doblet tallene fra fjorårets 297.000 kroner til 720.000 kroner. 


Investerer og satser på avl

Tilbake på gården i Trømborg ser Ole Johan Østre lyst på fremtiden. Han viser stolt frem byggetegningene til den nye store stallen.
- Vi som driver med trav er heldig på den måten at vi får holde på med hobbyen vår på heltid. Det vil si at vi investerer pengene vi tjener i nye staller, nytt utstyr og nye hester. Den nye stallen vil huse ni hester, ha selerom, solarium for hestene, pauserom og vaskeboks, forteller han.

(Saken fortsetter under bildet.)

UTVIDER: Grunnmuren er på plass og om få uker kan Ole Johan Østre flytte inn ni hester i den nye stallen.

UTVIDER: Grunnmuren er på plass og om få uker kan Ole Johan Østre flytte inn ni hester i den nye stallen. Foto:


- Er planen å kjøre færre løp i fremtiden?
- Nei!
Svaret fra Østre kommer raskt og i sedvanlig offensiv stil.
- Jeg trives godt med dagene sånn det er nå, så det blir heller til at jeg ansetter en ny stallansatt. Jeg rekker å tenke mye mens jeg er ute på veien, jeg har planer både på kort- og langsiktig. Derfor har jeg investert i fem avlshopper som skal bedekkes med bra hingster. Den ultimate drømmen er å få en hest som er god nok til å konkurrere i Frankrike, men målet er at det skal være en andelshest slik at jeg kan dele gleden med flere, avrunder Ole Johan Østre med blikket rettet mot neste travløp.

Ole Johan Østre

Født: 11. juni 1989.

Familie: Kona Heidi, sønnene Kristoffer (5) og Fredrik (3).

Yrke: Profesjonell travtrener.

Starter: 7.039 løp.

Vunnet: 427 løp.

Innkjørt: 25.260.631 kroner.

Tre største seire: Trøndelagspokalen – Bork Rigels Æresløp med Særpefanten i 2014.

– En helg i Trondheim jeg aldri glemmer. Vi vant både fredag i Orkdal og søndag på Leangen. Den første hesten som gjorde at jeg kom i rampelyset. At jeg nå har fått hesten inn på egen stall er en stor ære.

Bernth Martinssons lopp med Rapptor i 2017.

– Jeg skulle kjøre Lens Gutt på Romme i unghestserien for Jarle Wiik og tok med meg egentrente Rapptor fordi han hadde et løp. Mot tøffe konkurrenter var planen at han bare «skulle være med», men vi endte opp med å vinne løp verdt 100.000 kroner. Min største trenerseier.

Th. Marthinsens Æresløp med Patricia Hastrup i 2017.

– Lars Anvar Kolle var ute med beinbrudd og Åsbjørn Tengsareid valgte en annen hest. Derfor spurte Jens Kristian Brenne om jeg ville steppe inn i Drammen. Det var stort bare å få lov til å kjøre en sånn hedershoppa, men vi fikk dempe, styre og gjøre akkurat som vi ville. Jens Kristian er en fantastisk person som det var gøy å kunne vinne et storløp sammen med.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags