Torsdag formiddag parkerte Trøgstad-kvinnen utenfor Askim storhandel. Sammen med faren Håkon Guttulsrød og hans kone Odalys Medina var hun på vei inn i butikkene. Hun hadde fått med seg at dette var den store bulkedagen i fjor. Men det skremte henne ikke.

– Har du noen gang bulket bilen på Black Friday eller dagen før?

– Nei, jeg har verken bulket bilen i år eller i fjor, sier hun.

– Vurderer du å la bilen stå på Black Friday?

– Nei. Jeg må kjøre i barnehagen og på jobb. Dessuten er jeg ikke så glad i shopping og kommer trolig ikke til å løpe i butikkene. Prisene skrus bare opp i forkant for å trekke kunder på Black Friday, mener Andersen. Hun hevder at hun ikke lar seg stresse i trafikken.

– Menn i alderen 35 til 50 år bulker mest på denne dagen. Hva mener du om det?

– Det tror jeg på. Menn blir lettere stresset av ingenting, smiler Andersen.

Les også: Dropper Black Friday – dette gjør de i stedet

– Har ikke bil

Faren, Håkon Guttulsrød (57), tilhører en aldersgruppe menn som, ifølge Tryg Forsikring, er på andre plass på bulketappen i disse dager. Men han føler seg ikke truffet. Etter å ha bodd i Spania i mange år uten bil, har han heller ikke bil i Norge. Derfor er ikke han en typisk bulker.

– Jeg har førerkort, men kjører ikke så ofte bil, forteller han.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Verste ulykkesdager

I flere år har Black Friday vært blant de verste ulykkesdagene i trafikken. Stressede bilister på vei til og fra butikker og kjøpesentre har medført økt risiko for trafikkulykker. Men nå viser ulykkesstatistikken fra Finans Norge at torsdagen før den store handledagen er blant de verste.

– På denne dagen i fjor var det over 2.000 trafikkulykker. Det var den verste på norske veier i 2017. Erstatningene kom opp i drøye 47 millioner kroner. Det verste tidspunktet var mellom klokken 12.00 og klokken 13.00. Over 400 bilister kjørte av veien og flere hundre kolliderte med parkerte kjøretøy denne torsdagen i fjor. Det kan også skyldes at det var snøkaos og hålkeføre flere steder i Sør-Norge denne dagen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

30 millioner kroner

Antall trafikkulykker på selve Black Friday i fjor endte på 1.739 – noe som gjør at dagen ligger på 12. plass på ulykkestoppen i 2017. Dette er en økning på 28 prosent i forhold til året før – og er langt over snittet for andre fredager. Den verste bulketimen, med påkjørsler på parkerte kjøretøy i lav hastighet, var mellom klokken 14 og 15. Erstatningsbeløpet for Black Friday kom i fjor på over 30 millioner kroner.

Menn er verst

I fjor var dobbelt så mange menn som kvinner involvert i kollisjoner på Black Friday. Brandeggen opplyser at menn i alderen 35 til 50 år krasjet mest – etterfulgt av menn i alderen 50 til 64 år. Deretter følger kvinner i alderen 35 til 50 år, ifølge Tryg Forsikring. Flest ulykker var det i Oslo i fjor.

De verste bulkedagene i fjor

  • 23. november: 2.032 trafikkulykker.
  • 18. desember: 1.994 trafikkulykker.
  • 22. desember: 1.993 trafikkulykker.

– La bilen stå

Trygg Trafikk råder de som kan, til å la bilen stå både i dag og i morgen, Black Friday.

– Må du likevel kjøre bil, parker langt unna butikkenes inngangspartier for å hindre sammenstøt. Rygg inn når du parkerer, for da har du bedre oversikt når du kjører ut igjen, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Les også: Kjøpesenter i Indre Østfold vil ikke gjøre noe ekstra ut av årets største handledag