Hver syvende dødsulykke skyldes trøtte sjåfører: – Like farlig som å kjøre med promille

Trafikkulykke på fylkesvei 128 ved Ramstadkrysset.

Trafikkulykke på fylkesvei 128 ved Ramstadkrysset. Foto:

Trøtte sjåfører gjør sommerveiene farlige, melder Statens vegvesen.

DEL

En fersk undersøkelse viser at halvparten av innbyggerne i Østfold har holdt på å sovne mens de kjører bil, mens 6 prosent faktisk har sovnet bak rattet. Tallene får UP til å reagere.

– Bilister som sovner bak rattet utgjør en fare både for seg selv og andre som ferdes i trafikken. Det er derfor viktig å påpeke at du skal være uthvilt og skikket for å kunne kjøre en bil. Er du trøtt må du ta deg en stopp og en hvil slik at du ikke er en fare for andre eller deg selv, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Videre forteller Karlsen konsekvensene av trøtt kjøring kan bli store for både sjåføren og andre trafikanter.

– Vær klar over at 17 timer uten søvn tilsvarer samme risiko som å kjøre med alkoholpromille på 0,5. Trøtte sjåfører som kjører uaktsomt kan straffes med opptil ett års ubetinget fengsel, opplyser UP-sjefen.

Husk pauser

Ni av ti sjåfører i Østfold erkjenner at de ikke planlegger hvilepauser på kjøreturer under tre timer.

– Tenk litt på å stoppe på hyggelige steder. Om sommeren kan man stoppe og ta en oppfriskende dukkert. Spis sunn mat når du tar pause og drikk vann for å holde energien oppe. Blir øyelokkene tyngre og konsentrasjonen svikter er det bare en ting som gjelder, nemlig å stoppe og ta en høneblund, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er Circle K som har tatt initiativ til undersøkelsen.

– Sammen med våre partnere ønsker vi å bidra til sikrere veier, og legge til rette for at bilister kan oppholde seg og hvile på våre stasjoner. Blant annet har vi bygget om flere av stasjonene til å bli mer attraktive stoppesteder langs veien, sier Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef i Circle K.

Artikkeltags