Ni østfoldinger fikk gebyr for manglende bruk av sikkerhetsbelte i buss

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Antall busspassasjerer som sitter usikret i buss går kraftig ned. Det får Statens vegvesen til å juble. Ifjor ble 59 personer gebyrbelagt.

– Det er et bra resultat. Vi tok heller ikke en eneste sjåfør uten belte, sier rådgiver Karin Kristiane Høistad i Statens vegvesen etter forrige ukes storaksjon.

– Hva med skolebussene og deres ståplasser?

– Skolebussene tilhører ikke den klassen med busser vi har kontrollert. Vi har kun sett på turbusser, sier rådgiveren.

LES OGSÅ: Veivesenet står på Ørje – så mange har blitt tatt i den store beltekontrollen

Hun medgir at regelverket kan være noe vanskelig å skjønne, all den grunn til at det er strenge krav til sikring i ekspress- og turbusser, mens det tillates ståplasser i skolebusser.

LES OGSÅ: To av tre slurver med belte i buss

– Mange skolebusser tar o

Bussbelte

Bussbelte Foto:

gså med andre passasjerer, og dette kan føre til at det mangler sitteplasser for barn og ungdom. Du kan skade deg mye hvis du står i en buss som kjører i 40-50 kilometer i timen, sier Høistad.

LES OGSÅ: Varsler storkontroll – slurver du her, kan du få 1.500 kroner i bot

Hun legger til at det er svært få alvorlige ulykker med skolebusser. De mer alvorlige ulykkene skjer med andre busser, og med større fart.

Totalt har Statens vegvesen kontrollert 3.500 passasjerer landet rundt. 98 prosent – eller så godt som alle – brukte belte. Kun 237 fikk gebyr landet sett under ett.

– Dette var en forhåndsvarslet aksjon, er det rart at resultatene er gode?

– Nei, men det viktigste for oss er å få satt lyset på viktigheten avå bruke belte. Folk begynner å skjønne at du ikke bare kan skade deg selv men også sidepassasjeren dersom du sitter usikret i buss.

Artikkeltags